De statistieken van UEFA over Oranje

Robin van Persie is volgens de UEFA de beste Oranje-speler gebleken. Hij scoort een 8,62. Hierna komt Maarten Stekelenburg met 8,31 punten, opgevolgd door Arjen Robben met 8,09 punten.
De UEFA berekent deze cijfers aan de hand van het aantal geslaagde passes, schoten, tackels, intercepties en de plaats van handeling. Volgens deze berekening zijn 12 spelers van Oranje ‘voldoende’ gebleken. Van de 15 voetballers die daadwerkelijk speelminuten hebben gekregen, werden er slechts drie met een onvoldoende beoordeeld:

Joris Mathijsen (5,15)
Ibrahim Afellay (5,37)
Dirk Kuyt (3,96, slechts 12 minuten speeltijd).

Cristiano Ronaldo is volgens deze berekening de beste speler op het EK tot nu toe. Hij voert de ranglijst aan met een 9,68. Bekijk hier de volledige ranglijst van alle spelers.

Overige opmerkelijke statistieken:
- van alle deelnemende landen heeft Oranje op twee ploegen na het minste aantal kilometers afgelegd. In totaal liepen de spelers 327,907 kilometer. Frankrijk en Griekenland liepen nog minder (respectievelijk 326,109 km en 306,782 km)
- Oranje stond (samen met Polen) in drie groepsduels slechts drie keer buitenspel. Kroatië deed het met twee keer buitenspel net iets 'beter'.
- Robin van Persie schoot 13 keer op het doel. Hiermee komt hij op de derde plaats na Cristiano Ronaldo (21) en Karim Benzema (16).

Bron(nen):   UEFA  VI  Voetbalprimeur