Nederlanders zijn langer dan Belgen

De Belgische atleten op de Spelen in Londen vergaarden in de eerste week twee medailles, al een evenaring van het totaal in Beijing. Maar wel vier minder dan Nederland in dezelfde periode. ,,Nederlanders presteren beter, omdat ze langer zijn'' kwam Paul Rowe met een opmerkelijke verklaring in de Belgische krant De Morgen. Volgens Rowe, directeur van Bloso, in Vlamingen verantwoordelijk voor het sportbeleid, zijn Nederlanders het op een na grootste volk ter wereld. ,,De Tutsi's staan op de eerste plaats, daarna komen de Nederlanders. Gemiddeld zijn ze acht centimeter groter dan de Vlamingen. Dat is een fenomenaal voordeel in de sport''. In dezelfde krant somde Gert Vande Broeck, een bij de Belgen hooggeplaatste bestuurder, nog een ander pluspunt op van de Nederlanders. ,,Nederlanders zijn ondernemers en nemen risico's. Dat maakt het makkelijker om een sportbeleid uit te tekenen''. In Londen verraste karabijnschutter Lionel Cox met een zilveren medaille voor de Belgische afvaardiging. Judoka Charline Van Snick voegde daar brons aan toe. Nederland staat na een week op tweemaal goud, een zilver en drie bronzen plakken.

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Cervantis

  Dat Nederlanders allemaal langer zijn is omdat we vervuild vlees eten Hierin zitten nog veel groeihormonen die nog steeds actief zijn als het vlees wordt gegeten

  • nadine_v

   Alsof Belgen alleen scharrelvlees eten. Ik denk eerder dat het te maken heeft met de overvloedige consumptie van zuivelproducten in Nederland, wat van invloed is op de groei van de botten. Volwassen Belgen drinken zelden melk. Dat geldt overigens ook voor Fransen, Spanjaarden, …

   (in antwoord op Cervantis)
 2. Onno Filippo

  Er zijn ook gewoon 16 miljoen nederlanders, en 11 miljoen belgen. Dat scheelt ook veel als je talent zoekt. Meer deelnemers aan sporten zorgt voor een sterkere competitie waardoor het talent meer geprikkeld wordt. Maar voor bepaalde sporten helpt genetische aanleg natuurlijk ook, maar bij gelijke geschiktheid in lichamelijke termen blijft de mentaliteit over, en daar zit natuurlijk wel een groot verschil tussen verschillende naties. Niet dat ik persé stereotypen wil propageren, maar de sociale ontwikkeling heeft ook zijn invloed op de wil om te presteren in het leven, waaronder op sportgebied.

 3. Keasberry

  Noord Korea heeft vier gouden medailles, wat zegt dat over de voeding en het topsportklimaat in het land ten opzichte van dat in Nederland en België?

Reacties niet toegestaan