6 feiten over de eerste halve finale van het EK

Sport
dinsdag, 26 juni 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Woensdag staat de eerste halve finale van het EK tussen Portugal en Spanje op het programma. 6 feiten die je voorafgaand aan de wedstrijd moet weten:
1. Spanje heeft nog nooit een halve finale verloren. Vier keer eerder plaatste het land zich voor een halve finale en alle keren ging het met de overwinning aan de haal.
2. De speelstijl van beide landen lijkt niet op elkaar. De Spaanse ploeg kenmerkt zich door combinatievoetbal en balbezit. Portugal is gericht op de counter. Spanje heeft van alle deelnemende teams tot nu toe de meeste passes gegeven (2616). Portugal gaf tot nu toe 1164 passes.
3. De laatste ontmoeting tussen beide teams, een oefenduel in november 2010, eindigde in een 4-0 overwinning voor Portugal.
4. Iker Casillas kan woensdag zijn honderdste interlandoverwinning veroveren. De Spaanse keeper is op dit moment de speler met de meeste interlandoverwinningen ter wereld. De 99 overwinningen die Casillas voorlopig geboekt heeft, behaalde hij in 135 interlands. Daarin hield hij maar liefst 77 keer de nul.
5. Sterspeler van Portugal, Cristiano Ronaldo, vormt een grote bedreiging voor de Spanjaarden. Toch lukte het hem nog nooit te scoren in de drie interlands die hij tegen Spanje speelde.
6. Portugal is niet blij met de scheidsrechter. De Turk Cüneyt Cakir werd aangesteld door de Spanjaard Angel Villar, voorzitter van de scheidsrechterscommissie van de UEFA, maar ook preses van de Spaanse voetbalbond. De nummer twee van de scheidsrechterscommissie, de Turk Senes Erzik, zou volgens Portugese media goede banden met FC Barcelona hebben.
Bron(nen): NUsport VI AD