Dylan Groenewegen wint slotrit, Froome Tour

Sport
door anp
zondag, 23 juli 2017 om 19:26
dylan groenewegen wint slotrit froome tour1500831661
Dylan Groenewegen heeft op de slotdag van de Tour de France voor de tweede Nederlandse ritzege gezorgd. De sprinter van LottoNL-Jumbo won op de Champs-Élysées de massasprint voor de Duitser André Greipel en de Noor Edvald Boasson Hagen. Een week geleden zorgde Bauke Mollema voor de eerste Oranje-zege. De eindoverwinning van Chris Froome kwam zoals verwacht niet meer in gevaar. De 32-jarige Brit won de Tour voor de vierde keer.
Froome deed dat eerder in 2013, 2015 en 2016. Wint hij volgend jaar opnieuw, dan komt hij op gelijke hoogte met de recordhouders Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault en Miguel Indurain.
Groenewegen werd de eerste Nederlander die een massasprint in de Tour won sinds Jeroen Blijlevens in 1998. Hij werd eerder deze Tour een keer tweede achter Marcel Kittel, de Duitser die na een val moest opgeven. De 24-jarige Amsterdammer had in de slotkilometer, net als vrijwel alle andere sprinters, geen ploeggenoten meer om zich heen. Eenmaal uit de laatste bocht zette hij op 300 meter zelf de sprint in. Greipel, Boassan Hagen, de Fransman Nacer Bouhanni en de Noor Alexander Kristoff, geen van de topsprinters kwam er nog langs. Groenewegen zorgde zo ook voor de tweede ritzege voor LottoNL-Jumbo na de Sloveen Primoz Roglic.