Atletiekunie noemt aanhouding topsprinter voor drugshandel 'te bizar voor woorden'

Sport
maandag, 12 augustus 2019 om 16:58
welingelichtekringen header 1
Twee Nederlanders uit Stadskanaal zijn opgepakt voor drugshandel op festival Sziget in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Een van hen is topsprinter Roelf B. Hongaarse media spreken van de ‘grootste drugsvangst ooit’ op het festival.
"Het is te bizar voor woorden”, reageert technisch directeur Ad Roskam van de Nederlandse atletiekunie. Hij laat weten dat de bond contact heeft gezocht met zijn familie. "Maar we zijn daar nog niet in geslaagd.”
Het is de tweede atleet in korte tijd die gepakt wordt voor drugshandel, maar Roskam wil geen conclusies trekken over de cultuur in de atletiekwereld. "Als ik dat zou doen, zou ik iets zeggen over de argumenten van deze mensen om tot dit soort dingen over te gaan. En die argumenten ken ik niet. We moeten meer weten om conclusies te kunnen trekken.”
De 21-jarige Groninger handelde samen met een compagnon in drugs vanuit zijn tent. Hij liep tegen de lamp, omdat het opvallend druk was bij de tent. Ook deelde hij naar verluidt flyers uit met daarop de prijzen van de drugs die hij verkocht.
De atleet maakte samen met onder meer Churandy Martina deel uit van het estafetteteam dat in 2017 deelnam aan het EK voor landenteams. De jongen had een kilo xtc-pillen, 451 flesjes met verdovende middelen en een hoeveelheid marihuana bij zich.
Hongarije kent een streng antidrugsbeleid. Als ook drugssmokkel wordt bewezen, is zelfs een levenslange celstraf mogelijk.