Dumoulin verdedigt zes tellen in cruciale rit

Sport
door anp
zaterdag, 12 september 2015 om 3:52
dumoulin verdedigt zes tellen in cruciale rit1442022975
Wielrenner Tom Dumoulin staat voor de belangrijkste rit uit zijn leven. Als de Limburger zaterdag erin slaagt zijn rode leiderstrui in de Ronde van Spanje te verdedigen, kan hij zondag in Madrid gehuldigd worden als eindwinnaar van de Vuelta. Dumoulin gaat de laatste bergetappe in met een flinterdunne voorsprong van zes seconden op zijn Italiaanse rivaal Fabio Aru.
De 24-jarige renner van Giant-Alpecin mag Aru in de twintigste etappe tussen San Lorenzo de El Escorial naar Cercedilla niet uit het oog verliezen. De 175,8 kilometer lange rit telt vier beklimmingen, met twee bergen die van beide kanten moeten worden beklommen. De renners moeten twee keer de Puerto de la Morcuera op en twee keer de Puerto de Navacerrada. Na de laatste ronding van de top volgt een afdaling van ruim tien kilometer naar de finish in Cercedilla.
Dumoulin kan in de voetsporen treden van Jan Janssen en Joop Zoetemelk. De Nederlandse wielericonen wonnen de Vuelta in respectievelijk 1967 en 1979. Beiden schreven een jaar daarna ook de Tour op hun naam. De cruciale bergrit begint zaterdag om 12.40 uur, de finish is naar verwachting kort na 17.30 uur.