Zeer moedig: Iraans voetbalteam steunt volk in woord en daad in strijd tegen mullahs

Sport
dinsdag, 22 november 2022 om 10:37
anp 458162086
De massale protesten tegen het schrikbewind van de geestelijk leiders in Iran gaan onverminderd voort. Het Iraans voetbalteam weigerde mee te zingen met het volkslied van de mullahs en aanvoerder Ehsan Hajsafi steunt zijn volk met gevaar voor eigen leven tijdens de persconferentie.
Er zijn al honderden doden, waaronder tientallen kinderen, gevallen door het harde optreden van de Iraanse politie. De ordehandhavers schieten met scherp op demonstranten, die meer vrijheid eisen. Vele duizenden betogers zijn opgepakt en hangt een zware straf, mogelijk de doodstraf boven het hoofd.
Het Iraanse voetbalteam speelt op het WK in Qatar terwijl hun thuisland in brand staat. De spelers weigerden voor de openingswedstrijd mee te zingen met het volkslied van de mullahs. Hier kregen ze geen gele kaart voor van de FIFA; er hangt hun mogelijk een veel grotere straf boven het hoofd bij thuiskomst. Een zeer moedige actie met onduidelijke consequenties.
Aanvoerder Ehsan Hajsafi legt in de persconferentie van de wedstrijd tegen Engeland uit hoe zijn team over de situatie in Iran denkt: “We moeten accepteren dat de situatie in ons land niet goed is en dat onze mensen niet blij zijn.” Over de rouwende families die hun geliefden zijn verloren door politiegeweld: “Wij staan volledig achter hen, sympathiseren met hen en steunen hen volledig.”
“Het Iraanse volk is de reden dat wij hier nu op dit wereldpodium staan. We moeten vechten, we moeten het beste uit de ploeg halen, doelpunten maken en het volk vertegenwoordigen. Ik hoop dat de omstandigheden veranderen en de verwachtingen van het volk worden waargemaakt.”