Zijn Manchester City-fans schuldig aan hun eigen CL-uitschakeling? “Het is een schande”

Sport
donderdag, 18 april 2024 om 11:37
anp 496305331
In een zinderend tweeluik verloor Manchester City gisteravond na verlenging en strafschoppen van Real Madrid in de kwartfinale van de Champions League. Vooral de dramatische strafschop van Bernardo Silva zal men nog lang heugen in het Etihad Stadium. Nu worden in Engeland niet alleen de missende spelers, maar ook de fans van de thuisploeg verantwoordelijk gehouden voor de eliminatie.
De Engelse topploeg was twee uur lang de betere, maar had de grootste moeite om door de compacte Madrileense verdediging heen te snijden. En dan wordt de underdog opeens de favoriet in de strafschoppenserie, zo luidt een oude voetbalwet. Al begon het nog crescendo voor 'The Citizens'. Real-speler Luka Modric miste van elf meter, en was daar zo gefrustreerd over dat hij de bal na zijn penalty de tribunes in trapte.
In eigen voet geschoten
Het duurde zo'n veertig seconden voordat de bal weer terug op het veld was en Bernardo Silva mocht aanleggen. Het leidde tot ergernis bij Silva. De Portugees stond met z’n armen wijd open richting het thuispubliek, zich afvragend wanneer de bal eindelijk teruggegooid zou worden. Toen scheidsrechter Daniele Orsato aanstalten maakte om een nieuw exemplaar te brengen, werd de bal dan toch weer op het veld gegooid. En toen schoot hij de bal slap door het midden, recht in de handen van Real-doelman Andriy Loenin.
Mindfuck
Joleon Lescott, analist bij TNT Sports en ex-City-speler, is ervan overtuigd dat het hele gebeuren Bernardo ‘uit zijn concentratie haalde’. Zijn collega Rio Ferdinand was harder in zijn oordeel over de fans. “Het is een schande. Veertig seconden wachten lijkt misschien niet zo lang, maar het is heel lang als je daar staat te wachten en je denkt: moet ik nu van hoek veranderen? Moet ik nu toch een andere kant kiezen? Het zijn de thuisfans die dit doen, dat is echt heel jammer.”
Hebben City-fans hun eigen CL-droom verpest?
Ook Engelse media denken dat Silva door het getreuzel van de fans zijn concentratie verloor. “Hebben de fans van Man City hun Champions League-droom verpest?”, vraagt Daily Mail zich af. “City-fans krijgen de schuld na de misser van Silva”, schrijft The Mirror. Trainer Pep Guardiola nam het op voor zijn middenvelder. “Hij is een betrouwbare speler en wilde zijn verantwoordelijkheid nemen. Los van zijn penalty heeft hij een geweldige wedstrijd gespeeld”, vertelde hij na afloop.
Plan goed uitgevoerd
Loenin was uitermate blij met zijn hoofdrol. “Al voor de strafschoppenserie had ik met de coaches besloten dat ik bij een van de penalty’s een risico moest nemen en in het midden moest blijven staan. Godzijdank pakte dat goed uit”, zei de Real-doelman, die de strafschop van Kovacic even later ook nog eens uit de hoek ranselde en daarmee de held van Madrid werd.