Waarom mensen geen iPads meer kopen

Apple kwam vorige week met prachtige kwartaalscijfers. Maar er was een dissonent: de verkoop van iPads stijgt niet alleen niet meer, hij daalt. In het laatste kwartaal werden 8 procent minder iPads verkocht dan een kwartaal eerder. De verklaring is simpel. In het begin had Apple geen enkele concurrentie. De enige fatsoenlijke tablet die beschikbaar was, was de iPad. En dus telden heel veel mensen ruim 400 euro neer om ook mee te doen met de tablet-mode. Maar de tijden zijn veranderd. Er zijn nu heel veel andere merken die tablets maken. Samsung, Lenovo, Amazon en nog een heleboel merken waar je nog nooit van had gehoord, maken ze nu ook. Die zijn niet veel slechter meer dan de iPad en ze kosten veel en veel minder. Als Apple het prijsniveau van de iPad handhaaft dan zullen er steeds minder iPads verkocht worden. o-APPLE-IPHONE-IPAD-GROWTH-570

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Peter

  Apple is sowieso veels te duur, maar het heeft nog steeds 1 groot voordeel: de spraak. Niemand doet in dit land iets voor blinden en slechtzienden. In Amerika wel echter is het handiger in 1 apparaat. Het blijkt niet zo eenvoudig om alles te laten voorlezen en of een komputer, tablet of mobiel dat ooit helemaal kan is de vraag.
  De goedkope varianten stoppen er al gauw mee en de duurste spraaksystemen lopen ook snel vast of werken gewoon (even) niet meer omdat ze de kluts kwijt zijn.
  Dat je daar geen 1000 euro meer voor hoeft te betalen blijkt wel weer.
  Maar ik vraag me af waarom sommige dingen nog steeds zo peperduur moeten zijn ?

  Ik neem als voorbeeld een horloge. Voor ongeveer 100 euro heb je wat, maar die dingen worden snel vies of de spraak hapert al snel.
  Bandjes zijn van slechte kwaliteit bij de goedkope varianten.
  Als die al een jaar haalt mag je blij zijn en die wordt niet vergoed door de verzekeraar.
  Dure spraaksystemen wel maar de pc is dan weer niet gratis.
  Je kunt een pc krijgen via een speciaal fonds, maar dat bedrijf dat het levert garandeert dat de pc’s 5 jaar mee gaan, want dat moet dan ook van het fonds, maar in de praktijk gaan ze niet langer mee dan 2 jaar.
  Vaak is een gebrek aan intern geheugen het probleem in kombinatie met het delen van het videogeheugen.
  Om dat het beeldkwaliteit te verwaarlozen is. Er valt toch niks te zien. 😉

  Toch met al die plaatjes en bewegende beelden lopen de meeste spraaksystemen vast. En met deze browser crasht de plugin altijd.
  Dus dat is niet zo gek. Zonder plugin is het ook rustiger.

  • RHK

   Je hebt hier misschien een sterk punt te pakken, maar om nu te zeggen dat in dit land “…niemand iets doet voor blinden en slechtzienden…” raakt mij persoonlijk en met die uitspraak ben ik het niet eens.
   Ik heb jaren gewerkt op het IvD in Sint-Michielsgestel, gerenommeerd instituut voor doven, slechthorenden en zelfs doof-blinden.
   Inmiddels heet dit Kentalis (vh Viataal) en daar werken nog steeds veel mensen met hart en ziel om blinden en slechtzienden op allerlei manieren te leren zichzelf te redden in de maatschappij , een groep mensen die ook nog eens een tweede handicap hebben : slechthorend/doof.

   De spraakmogelijkheden die jij zo prijst zijn voor deze meervoudig gehandicapten die zowel doof als blind zijn dan weer volstrekt nutteloos. Net zoals de aloude systemen als doventelefoon of hulpmiddelen voor blinden die gericht zijn op een enkel-voudige handicap.
   Er zullen altijd uitzonderingen blijven bestaan omdat dergelijke groepen gebruikers te klein of onbekend zijn voor bedrijven om daar passende en betaalbare oplossingen voor te bedenken. Moeten we daar dan over klagen en alle kleine stapjes die we wel voor deze mensen kunnen zetten als negatief bestempelen? Nee !

   Je vergeet even dat het nederlandse taalgebied erg klein is om een dergelijk robuust systeem kostendekkend en liefst winstgevend te ontwikkelen zoals jij dat graag ziet. Het is economisch gezien veel interessanter voor het engelstalige taalgebied. Zodra men een dergelijk systeem op de markt heeft voor de Engelse taal kun je vaak redelijk makkelijk de taalopties uitbreiden want in de basis is het al klaar.
   De prijzen, kwaliteit en beschikbaarheid van systemen kan sterk wisselen maar het feit dat ze er zijn schept hoop dat het alleen maar beter kan worden. Bedenk wat we 20 jaar geleden niet hadden en waar we nu zijn aanbeland.
   Dat er in Nederland veel instanties zijn die maar verantwoordelijk zijn voor een deeloplossing en niet altijd even goed functioneren is helaas een feit.
   Je kunt echter wel ergens aankloppen voor hulp in dit land waar je in het overgrote deel van de wereld gewoon helemaal niets hebt.
   Je kunt klagen over wat er (nog) niet vlekkeloos gaat en de vele zaken die niet vergoed worden. Ga er maar van uit dat voor alle verzekerden uiteindelijk steeds minder vergoed gaat worden, ergens moet er geld bespaard worden want de gewenste zorg is volgens het huidige model onbetaalbaar aan het worden.

   Je weet waar het aan schort, dus kun je ook bedenken hoe je daar een beter alternatief voor kunt vinden. Een bedrijf dat keihard “garandeert” dat PC’s 5 jaar meegaan kun je toch aanspreken op die afgegeven garantie als de PC al na 2 jaar stuk is, of niet? Is er echt een probleem door intern geheugen oid, dan weet je dus wat er nodig is om het op te lossen. Als je het persé wilt oplossen en geen hulp/vergoeding kunt verwachten dan zul je zelf de kosten moeten dragen of je accepteert de gevolgen als je er geen eigen geld in steekt.

   Tot slot de reden waarom ik reageer:
   Je zou beter wat nuance aanbrengen in jouw “.. niets doen…”-uitspraak want er wordt door vele mensen gedaan wat men kan voor slechtzienden, alleen de mogelijkheden en fondsen in Nederland kun je niet vergelijken met mega-bedrijven in het engelstalige potentieel.

   (in antwoord op Peter)
 2. Point

  Apple en vooral de iPad en iPhone steken heel ver uit boven de concurrentie qua bedieningsgemak. Al een paar ander merken weggedaan vanwege onhandig. Dat laatste ben ik ook, maar daar heeft Steve Jobs rekening mee gehouden. Zijn gedachte was de iPad E.d moetenj idiot proof zijn. En dat zijn ze. En dat kost dan weer geld.

  • Vogelbeest

   Ik heb een iphone 4s van mijn werk en een galaxy s4 prive. Doe mij de samsung maar. Veel logischer.

   (in antwoord op Point)
  • RHK

   Je bent gewend aan Apple producten, hun eigenwijze bediening en bijbehorend ecosysteem. Je bent niet in staat om de goede kanten van de concurrentie op waarde te schatten of iets nieuws aan te leren.
   Dat zegt meer over jezelf dan over de fabrikanten van de niet-Apple producten die je hier ongefundeerd afkraakt.
   De oorspronkelijke achterstand van die Android concurrentie is inmiddels omgezet in een voorsprong op Apple op heel veel punten, maar Apple en veel van hun fans blijven steken in hun ontwikkeling.
   De innovatie die hen voorheen kenmerkte is tot stilstand gekomen en dat zie je ook terug in het groeiende marktaandeel van de concurrentie omdat mensen nu een weloverwogen keuze tussen meerdere merken/producten kunnen maken.

   Ik zeg toch ook niet dat ik iPad’s en iPhones waardeloze dingen vind die inmiddels ver achter lopen op de ontwikkelingen in de markt ? Dat is overigens wel mijn persoonlijke mening maar ik weet ook dat fanboys mijn bescheiden mening niet kunnen waarderen.
   Ik weet waar ik over praat, heb de eerste iPad gehad en was er redelijk tevreden mee toen er nog geen concurrentie was: het was innovatief, toen nog wel !
   De achterhaalde 4:3 schermverhouding en de vreselijk eigenwijze manier waarop Apple hun eigen standaarden en eco-systeem opdringen om er fiks aan te verdienen mag dan in lengte van jaren worden geaccepteerd door jou, ik doe daar niet meer aan mee nu er betere alternatieven zijn. Overstappen naar bijvoorbeeld Android is misschien even wennen, maar ik heb er geen moment spijt van gehad. Je moet ook goed bedenken dat er heel veel goedkope prullen op Android draaien en daar kunnen mensen een negatief beeld van krijgen. Vergelijk dus de (veel te) dure iPad/iPhone met een gelijkwaardig geprijsd merkproduct van een op Android/Windows gebaseerde tablet of smartphone.
   Je veegt trouwens 2 zaken op 1 hoop : bedieningsgemak is grotendeels toe te schrijven aan een operating system (iOS/Android/Windows) terwijl jij jouw negatieve ervaring toeschrijft aan “merken” en daarmee bedoel je hardware leveranciers. Apple laat je geen keuze want ze zijn 2-in-1 en hebben een zeer beperkt aantal leverbare modellen en maar 1 OS per iPhone/iPad productgroep. De concurrentie is echter opener van opzet en daar heb je dus veel meer keuze in hardware leveranciers per OS. Je zegt dus dat iOS jou beter bevalt qua bediening dan het andere OS (Android/Windows?), dat is mijn vermoeden tenminste… want het merk hardware heeft daar veel minder invloed op.

   Heb je overigens jouw berichtje op een iPad/Apple product getikt? Volledig idiot proof is dat ding dus ook niet 😉

   (in antwoord op Point)
   • Point

    Tja, er zijn altijd zeer hoogbegaafden met een mening waar je niet omheen kunt. Ben even mijn iPad/iPhone naar de kringloop winkel brengen.

    (in antwoord op RHK)
   • Anoniem

    Ik wil niet veel zeggen maar apple zegt dat hun marktaandeel niet meer stijgt omdat de ipad 2-3-4 niet aan vervanging toe zijn omdat ze nog goed werken en dat kan je niet zeggen van een android tablet uit 2011 geef nou zelf toe je ziet nog heel veel mensen met een ipad 2 en met zoon android tablet uit 2011 zie je nietmand mee lopen

    (in antwoord op RHK)
 3. Anoniem

  Ik wil niet veel zeggen maar apple zegt dat hun marktaandeel niet meer stijgt omdat de ipad 2-3-4 niet aan vervanging toe zijn omdat ze nog goed werken en dat kan je niet zeggen van een android tablet uit 2011

Reacties niet toegestaan