Na 300 likes kent Facebook je beter dan je geliefde

Wie kent je beter dan je eigen moeder of je geliefde? Facebook dus. Tenminste als je 300 keer 'vind ik leuk' aanklikt op het sociale netwerk. Uit onderzoek van de universiteiten van Stanford en Cambridge blijkt dat een computer doodeenvoudig persoonlijkheidskenmerken kan achterhalen op basis van je likes op Facebook. Ondervraagden moesten vragenlijsten invullen over onder meer zelfbewustzijn, geluk, politieke voorkeur en drank- en drugsgebruik. Die informatie werd vergeleken met de voorspellingen van de computer en van naasten. De computer had niet veel likes nodig om het karakter beter in te schatten dan vrienden en familie. Na 10 likes wist hij het beter dan collega's, na 70 was hij nauwkeuriger dan vrienden, familieleden werden verslagen na 150 'vind ik leuks' en na 300 likes was hij zelfs geliefden te slim af. Kleine kanttekening: naasten moesten de persoonlijkheid categoriseren in slechts 10 vragen. De gemiddelde Facebookgebruiker klikt 227 keer op de 'like'-knop. Facebook kan dus een vrij nauwkeurige inschatting maken van de meeste gebruikers. De onderzoekers vinden dat een zorgelijke ontwikkeling. 'Het is belangrijk dat bedrijven en overheden gaan werken aan strengere wetten en toezicht', zegt hoofdonderzoekster Youyou Wu van de universiteit van Cambridge.

Bron(nen):   Volkskrant      

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Windows 8

  “onderzoek” en “10 vragen” Zulke onzin zou verboden moeten worden.
  Moet makkelijk zijn in een land zonder persvrijheid, toch?

 2. Vogelbeest

  Klopt niets van. Op facebook geven een heleboel mensen min of meer sociaal gewenste antwoorden omdat vele mensen uit hun directe omgeving ook mee (kunnen) kijken.
  Er zijn heel veel zaken denkbaar die je op facebook of niet op zoekt, maar waar je een mateloze belangstelling voor kunt hebben. Als is het maar menselijk bloot (wordt door facebook verwijdert)en wat daar mee samenhangt, maar ook diverse zaken als wapens, verdovende middelen, anabole steroiden of extreme politieke voorkeuren zoek je op facebook misschien helemaal niet op, terwijl het wel degelijk je belangstelling kan hebben.

 3. Burgermans

  Nou, Jeanette, dat lijkt me echt onzin.

Reacties niet toegestaan