Jongeren vinden een dvd stelen erger dan een film illegaal downloaden

Jongeren vinden het erger om een dvd uit de winkel te stelen dan om illegaal een film te downloaden. Het is logisch, maar eigenlijk niet.

Ze vinden het ook minder erg om online over hun leeftijd te liegen dan in het echt. Dat blijkt uit onderzoek in het kader van Safer Internet Days 2018* zo meldt het AD. 81 procent geeft aan dat stelen uit een winkel erger is dan online een film kijken zonder te betalen. Ook het hacken van een computer vinden ze minder erger dan inbreken in iemands huis. Deze mening zal niet alleen jongeren zijn toegedaan en laat zien waarom we zo weinig waarde hechten aan online privacy.

Cyberpesten
Als het gaat om pesten wordt er heel anders gedacht. Meer dan de helft vindt cyberpesten net zo erg als pesten op school. Twee derde van de jongeren denkt dat cyberpesten strafbaar is terwijl dat in de wet nog helemaal niet is geregeld. Een op de zes jongeren heeft wel eens een cyberdelict gepleegd. Bij jongeren van 16 en 17 is dat zelfs een derde. Het gaat vaak om illegaal downloaden, maar ook om je voordoen als iemand anders om vertrouwelijke gegevens te verkrijgen of het online bedreigen van mensen.

 

Bron(nen):   AD