Chinese arbeiders bouwen in 9 uur (!) een treinstation

‘s Ochtends is er nog een lege vlakte, ‘s avonds staat er een enorm treinstation. Dat is het geval in de Chinese stad Longyan in het zuiden van China.

Het project werd eind januari met militaire precisie georganiseerd. 1.500 arbeiders, 7 treinen en 23 graafmachines waren nodig om in één lange werkdag een compleet station uit de grond te stampen. En dat was geen stationnetje voor een boemeltrein ergens op het platteland, maar een grote hal voor de hoge snelheidstrein die het zuid-oosten van het land met Centraal-China moet verbinden. Op station Nanlong komen treinen aan die 200  kilometer per uur rijden. De 244 kilometer lange spoorwegverbinding moet eind dit jaar klaar zijn.

Het is een van de vele indrukwekkende infrastructurele projecten die China de afgelopen jaren heeft uitgevoerd. Twee jaar geleden werd ‘s werelds grootste radiotelescoop gebouwd in de zuidwestelijke provincie Guizhou. Het apparaat heeft een diameter van 500 meter en staat in een prachtig karstgebergte. Ander knap staaltje technologische vooruitgang is de gigantische waterkrachtcentrale in Tianhuangping. Het is de grootste van heel Azië en speelt een cruciale rol in de energievoorziening van Oost-China.

Bron(nen):   The Independent