Stephen Hawking had een oplossing voor de robots die onze banen inpikken

Voordat Stephen Hawking overleed, waarschuwde hij de wereld voor de gevolgen van de robotisering van de maatschappij. In 2016 kreeg hij op Reddit de vraag voorgelegd in hoeverre technologie een negatieve invloed zal hebben op de werkgelegenheid.

“Zie je een wereld voor je waarin mensen minder werken, omdat veel werk is geautomatiseerd,” klonk het. Hawking antwoordde: “Als machines alles produceren wat we nodig hebben, dan hangt de uitkomst af van hoe dingen worden verdeeld. Iedereen kan genieten van luxe en vrije tijd als de door machines geproduceerde welvaart wordt gedeeld of de meeste mensen eindigen in miserabele armoede als de machine-eigenaren succesvol lobbyen tegen de herverdeling van inkomens. Op dit moment gaat de trend richting de tweede optie, waarbij technologie de ongelijkheid in de wereld verergert.”

Eerder waarschuwde hij al in The Guardian: “De automatisering van fabrieken heeft het aantal banen in die sector al gedecimeerd en door de opkomst van kunstmatige intelligentie zal deze vernietiging van banen verder doorzetten tot diep in de middenklasse. Alleen de meest verzorgende, creatieve en leidinggevende banen zullen overblijven.”

De angst dat door technologie veel banen verdwijnen is niet ongegrond. Een studie van McKinsey toonde al aan dat er door kunstmatige intelligentie wereldwijd mogelijk tot wel 800 miljoen banen verdwijnen.

 

Bron(nen):   The Independent