Grootste onderzoek ooit: Je wordt gelukkiger als je van Facebook af gaat

Het doelloze scrollen door je tijdlijn, het steeds weer afgeleid zijn door een notificatie, stiekem weten we allemaal wel: echt gelukkig word je niet van Facebook. Nu is er een grote studie die dat ook onomstotelijk aantoont.

Het onderzoek naar de welzijnseffecten van social media wordt geprezen als een van de meest diepgaande naar het onderwerp tot nu toe. De onderzoekers van Stanford en NYU vroegen de helft van een groep van bijna 3.000 Facebook-gebruikers om hun account een maand lang te deactiveren. Ze controleerden of dat ook daadwerkelijk gebeurde en onderzochten de veranderingen in welzijn. De deelnemers voelden zich vrijwel allemaal gelukkiger. Hun aandachtsspanne verbeterde en ze brachten meer tijd door met familie en vrienden. Van de andere kant kregen ze minder mee van de actualiteit.

“Deactivering leidde tot kleine maar significante verbeteringen in het welzijn. Deelnemers voelden zichzelf gelukkiger, waren tevredener met hun leven en hadden minder last van depressies en angstgevoelens,” concluderen de onderzoekers. Een aantal van de deelnemers bleef ook na het experiment van Facebook af.

De studie erkent dat er ook voordelen zitten aan Facebook en andere sociale media. Het is voor veel mensen een belangrijke manier om verbonden te blijven met familie en vrienden. Ook is het een bron van informatie, gemeenschapsgevoel en entertainment, vooral voor mensen die anders sociaal geïsoleerd zouden zijn. Maar besluiten de wetenschappers: “Onze resultaten maken duidelijk dat de negatieve effecten echt bestaan.”

“Wij zagen dat vier weken zonder Facebook het welzijn van mensen verbeterde en bovendien de drang naar het medium ook na het experiment verminderde. Het suggereert dat het verslavende aspect van Facebook er toe leidt dat mensen het meer gebruiken dan ze eigenlijk zouden willen,” zeggen de onderzoekers nog.

Bron(nen):   The Guardian