‘Nu.nl speelt gegevens van gebruikers door aan advertentiebureaus’

De iPhone-app van nieuwswebsite Nu.nl sluist stiekem persoonlijke gegevens van de gebruikers door naar advertentiebureaus en andere commerciële diensten, schrijft het Nederlands Dagblad. De app maakt dit niet duidelijk aan de gebruiker. Dit blijkt uit een studie naar de privacy op mobieltjes van de Amsterdamse jurist Emre Yildirim. De nieuws-app van Nu.nl verzamelt onder meer de locatiegegevens van de iPhone-gebruiker, de plaatsen waar deze zich beweegt. De gegevens worden echter niet alleen gebruikt om de consument op de hoogte te brengen van het lokale weer. ‘Nu.nl stuurt de locatiegegevens ook door naar een advertentiebedrijf, zonder de gebruikers daarvan op de hoogte te stellen’, ontdekte Yildirim. Nu geeft de werkwijze toe.  

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Heldoppantoffels

  R.i.p. Hier rust onze privacy, het was een heel gangbaar en dierbaar goed. Dank je wel dat je bestond. Ik vind het jammer dat je er niet meer bent.

 2. brechtjedeleij

  De NU.nl deed en doets niets met je privé gegevens. De NU.nl app legt als één van de weinige apps de controle zelfs helemaal bij de gebruiker. Lees hier meer https://plus.google.com/u/0/105977059021656575692/posts/ScqQEo3t9UT

  • Cornelis Berend

   Ik heb je verhaal gelezen en het lijkt een goed verweer. Zelf ook werkzaam zijnde in deze branche vertrouw ik niemand mbt wat er nu of later met gegevens kan worden gedaan. Even fantaseren: ‘volgens onze gegevens wat u tijdens de moord in de buurt, kunt u dat uitleggen’… terwijl je er niets mee te maken hebt. Of, ‘u bent in minder dan 1,5 uur naar Groningen gereden, vanuit uw vertrekplaats betekent dat een gemiddelde snelheid van 125 km/u, met de binnenwegen er bij is dat te hard’.

   Het hoort er gewoon bij het leven dat privacy verdwijnt. Mocht Big Brother al bestaan, in ieder geval zit de wereld vol met kleine brothertjes. En die kunnen schade aanrichten. Er is nog veel te doen aan bewustvorming op dat terein. Zo gun ik Bits of Freedom een plek in onze maatschappij en zou het ook niet verkeerd zijn als de Piraten Partij een paar zeteltjes had in de kamer.

   En tot die tijd moeten onwetende journalisten er zo hard mogelijk in beuken, want dan staan de goed-bedoelenden vanzelf op. Zo als nu blijkt… hopelijk… 🙂

   (in antwoord op brechtjedeleij)

Reacties niet toegestaan