Optimisten leven langer en gelukkiger

Voor zwartkijkers blijkt er een grote troost: hun leven, dat ze blijkbaar ervaren als een zware last, duurt gemiddeld korter dan het leven van mensen die er lol in hebben.

Een studie van Amerikaanse academici heeft aangetoond dat optimistische mensen meer kans hebben om een ​​"uitzonderlijke levensduur" te bereiken. Ze hebben 50 procent tot 70 procent om 85 te worden dan sombere mensen.

De wetenschappers zeggen dat het onduidelijk was hoe optimisme mensen helpt om langer te leven, maar analyses suggereren dat optimistische mensen mogelijk in staat zijn om hun emoties beter te reguleren en makkelijker op veren na een zware tegenslag.

De studie, gepubliceerd in het tijdschrift Proceedings van de National Academy of Sciences, is gebaseerd op het langdurig volgen van 69.744 vrouwen en 1.429 mannen. Beide groepen vulden gedetailleerde persoonlijke enquêtes in om hun optimisme en algemene gezondheidsgewoonten te meten. De vrouwen waren tussen 58 en 86 jaar oud toen ze in 2004 werden beoordeeld, waarbij hun "sterftestatus" tien jaar later werd gecontroleerd. Bij de mannen was de intake in 1986 en werd na 30 gekeken wat de sterfleeftijd was.

Bron(nen):   The Times