Wetenschappers willen 24 uitgestorven dieren nieuw leven in blazen

Uitgestorven dieren kunnen weer tot leven worden gebracht. Maar hoe, en is het wel ethisch? En welke dieren komen er voor in aanmerking? Dat bespraken wetenschappers tijdens een TEDx-conferentie in Washington afgelopen vrijdag.   

Er zijn een paar richtlijnen opgesteld voor zogenoemde ‘de-extinctie’. En helaas, dinosaurussen zijn zo lang dood dat ze niet in aanmerking komen. Hun DNA is al lang geleden afgebroken, dus een Jurassic Park hoeven we niet te verwachten.

Deze uitgestorven dieren zijn wel kandidaat:

Cubaanse ara. De laatste stierf voor 1900 uit.

De Auroch. Leefden in heel Europa, Azië en Noord-Afrika. Ze stierven uit in 1627.

De Dodo. Had geen natuurlijke vijanden op Mauritius, totdat mensen ze doodden om op te eten.

Grote auk. Stierf uit in het midden van de 19de eeuw.

De mammoet. Wetenschappers kunnen uit de bevroren karkassen van de wolharige mammoet het goed bewaard gebleven dna openen. De laatste geïsoleerde populatie van deze mammoeten leefden op een eiland in de Noordelijke IJszee tot 4.000 jaar geleden.

De mastodont is een uitgestorven soort verwant aan olifanten die leefden in Noord-en Midden-Amerika. 12.000 jaar geleden stierf de laatste.

 

Deze reusachtige, vliegende olifantsvogel werd alleen aangetroffen op Madagaskar en stierf uit in de 17de eeuw.

 

De moa was een reusachtige loopvogel uit Nieuw-Zeeland. Ze stierven uit rond 1400.

 

De Quagga leefde in Zuid-Afrika. De laatste wilde Quagga werd doodgeschoten in 1870. De laatste in gevangenschap gehouden Quagga stierf in 1883.

De sabeltandtijger staat ook op de lijst. Het dier stierf ongeveer 10.000 jaar geleden uit als gevolg van klimaatveranderingen aan het einde van de laatste ijstijd.

Kijk hier voor de overige 14 dieren die wetenschappers weer tot leven willen brengen.

 

15 Reacties Doe mee met de discussie →


 • http://www.facebook.com/RHT.Kersten Ron Kersten

  Het zou knap zijn om ze weer tot leven te wekken. Ik vraag me echter wel af of het verantwoord is deze dieren in onze moderne wereld terug te plaatsen. Naar verwachting is de reden van hun uitsterven nog steeds aanwezig of zelfs de kans op overleven zal nog kleiner zijn door wat de mens allemaal vernield heeft in hun voormalige habitat

 • http://twitter.com/Alfomaniac Alfomaniac

  Wanhoopspoging om de Aarde te redden? We maken de Aarde kapot, dan is het ook niet meer dan normaal dat we daar zelf voor het boetekleed aantrekken. In een wereld die geregeerd wordt door oorlog en hebzucht verdient de mens zijn voortbestaan niet.

  • http://twitter.com/GewoonBoeiend Karel Kritisch

   Een beter milieu begint bij jezelf..

 • AVandersloot

  Altijd is er een evolutie geweest, die wezens doet komen en gaan. Toch legt de wetenschap, in het kader van de biodiversiteit, sterk de nadruk op behouden wat er is. Terwijl juist het evolutieproces een proces is dat gebaseerd is op doorlopende verandering. In de lilaca wordt bestudeerd hoe de evolutie en de evolutiekracht wezens en hun lichamen doet komen en gaan. Maar ook wat de mens belet om verandering te accepteren en zelf ook in verandering te komen. Vooral het gebrek aan een juist zicht op het uitsterven van bepaalde diersoorten doet allerlei activiteiten ontstaan die veel geld en energie opslorpen, maar geen inzicht geven in het evolutieproces zoals zich dit in de werkelijkheid afspeelt.

  • http://twitter.com/GewoonBoeiend Karel Kritisch

   We willen gewoon een mammoet en sabeltandtijger in het echt zien. Een sensatie!

 • grasspriet

  Neem me niet kwalijk maar kan met het geld wat dit soort grappen kost niet iets beters gedaan worden? Dit soort Spielerei is niks dan een speeltje van wetenschappers.
  Het slaat nergens op om uitgestorven dieren terug te willen en dient geen enkel doel.
  Stop het geld liever in iets wat nu met uitsterven bedreigd wordt en probeer dat te redden.

  • http://twitter.com/GewoonBoeiend Karel Kritisch

   Mensen houden van Spielerei! Ik ook! Meer spielerei! Dat gezeur over geld altijd.. dat geld gaat ook weer ergens heen hoor. We kunnen beter wat doen aan die superrijken die hun geld oppotten. Dat is pas zonde van het geld.. inactief geld.

 • Prikker

  Kunnen we ook dieren nomineren om uitgestorven te worden ?
  – de duif
  – de mug
  – nog 22 openstaande nominaties voor jullie.

  • Heldoppantoffels

   Wesp en de horzel alstublieft

  • Ferry Fer

   Mensen die het recht op moorden ontlenen aan hun religie.

   • http://twitter.com/GewoonBoeiend Karel Kritisch

    Oei dat klinkt ook als moord..

  • http://www.facebook.com/sander.clement.9 Sander Clement

   – de mens

 • Vogelbeest

  De Dodo zou uitgestorven zijn omdat hij zo smakelijk was. Een wederopstanding zou dus een welkome aanvulling op ons steeds monotoner programma van kip, koe en varkensvlees kunnen zijn.

 • Ferry Fer

  Doe eens leuk en begin met een T-rex op ware grote te maken.

 • MATTHIAS

  IK WIL EEN T-REX!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!