Stephen Hawking: ‘de mensheid heeft minder dan 1000 jaar om de aarde te ontvluchten’

Natuurkundige Stephen Hawking vindt dat we werk moeten maken van de verkenning van de ruimte. Hij denkt dat onze aarde geen 1000 jaar meer heeft voor zij onder onze aanwezigheid bezwijkt. We moeten daarom fanatiek op zoek naar andere plaatsen in de ruimte, waar we naartoe kunnen verhuizen om de mensheid elders voort te zetten, meent hij. Hij zei dat in de toespraak in Cedars-Sinai Medical Center in Los Angeles. 'We moeten onze bestudering van het heelal voortzetten. Als we weten hoe het in elkaar zit, beheersen we het ook in zekere zin. En dat is nodig vanwege de kwetsbaarheid van de aarde.'

Bron(nen):   Russia Today      

19 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. plattekleppet

  In Rusland schijnen ze dat nu ook door te hebben. http://nos.nl/artikel/455946-moskou-stopt-52-mrd-in-ruimtevaart.html

 2. Anton van Haasteren

  Volgens mij heeft hij gelijk. De komende 50 jaar verdubbelt de mensheid van 7 miljard naar 14 miljard. Hoe zou de planeet er tegen die tijd aan toe zijn? En dat extrapoleren over 1000 jaar. Daar hoef je niet zo intelligent voor te zijn.

   • Genuine_Defector

    Mooie bron, uit 1996…

    Er zijn ook bronnen te vinden die uitgaan van 36 miljard inwoners in 2300 (rapport V.N. uit 2004, dat overigens ook rekening houdt met de mogelijkheid van zo’n 2,3 miljard inwoners in 2300). Het is koffiedik kijken.

    Dit vind ik zelf een wat duidelijker en relevanter plaatje:
    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b7/Population_curve.svg
    (Ja, ik weet het, wiki. Maar dat maakt in dit geval niet zo veel uit.)

    Neemt verder allemaal niet weg dat er veel te veel mensen zijn.

    (in antwoord op kletsmajoor)
    • kletsmajoor

     Ik was eigenlijk op zoek naar een veel recentere studie (met dezelfde strekking) die afgelopen week ergens besproken werd, ik dacht hier op Wel.nl, maar ik kon het niet meer terugvinden.

     Ik ben het overigens niet met je eens dat er teveel mensen zijn. De mensen die er nu zijn moeten we gewoon accepteren, anders leidt dat misschien tot enge plannen om de bevolking “uit te dunnen” of zoiets. Geboortereductie is een beter plan, maar zoals de studie laat zien gebeurt dat vanzelf want de groei daalde van 2.1% per jaar in 1965-1970 tot 1.6% per jaar in 1996. Het is duidelijk dat welvaartsgroei tot geboortereductie leidt. Vanuit dat oogpunt is snellere economische groei geboden.

     (in antwoord op Genuine_Defector)
 3. Diablue

  Laat de mensch alsjeblieft alleen op deze planeet blijven, anders brengen we andere planeten ook naar de schroothoop, we zijn naar gebleken natuurlijk niet meer dan grote tweebenige parasieten.
  Die kun je beter op 1 planeet vasthouden en gecontroleerd opruimen zodat ze geen kwaad meer kunnen.

  Ik ben het trouwens niet met hem eens, deze mooie planeet zal langer blijven bestaan dan de mensch dat doet, hij overschat ons soort.

  • Genuine_Defector

   Denk dat ie bedoelt dat de aarde dan niet meer levensvatbaar is voor soorten zoals de mens. De aarde zelf blijft rustig doordraaien. Waarschijnlijk nog wel een paar miljard jaar.

   (in antwoord op Diablue)
 4. kletsmajoor

  Niemand kan 1000 jaar in de toekomst kijken. Zelfs Stephen Hawking niet.

 5. grasspriet

  Ach, heeft Stephen Hawking weer eens een scheet gelaten? Neemt iemand die man nog serieus?

  • Jannie Ooms

   Hawking is een groot wetenschapper, maar wat hij zegt hoeft natuurlijk niemand voor zoete koek aan te nemen.

   Grasspriet is kennelijk ook een geleerd mens, anders zou hij Hawking niet zo neersabelen.

   Misschien wil Grasspriet ons eens deelgenoot maken van de feiten waarop zijn vast wel op eigen wetenschappelijk inzicht gebaseerde mening is gebaseerd? Ik ben erg benieuwd.

   (in antwoord op grasspriet)
   • grasspriet

    Iedereen die beweert dat een mensgeen bewustzijn heeft en niet meer is dan serie van electrische vonken in zijn hersenpan kan ik met de beste wil van de wereld niet serieus nemen.

    (in antwoord op Jannie Ooms)
    • Niegol

     Dat zegt dan meer over jou dan over Prof Hawkins.
     Wetenschap is lang niet perfect, maar simpelweg brullen dat je de resultaten ervan niet serieus kunt nemen omdat ze niet met jouw gevoel overeenkomen, is een beetje erg kortzichtig naar mijn mening.

     (in antwoord op grasspriet)
  • Erwin

   Volgens mij ben je toch echt een van de weinige die hem niet serieus neemt hoor 😉

   (in antwoord op grasspriet)
 6. kterberg

  Stephen Hawking is een optimist ! Hij denkt dat we nog 1000 jaar hebben om planeet aarde te verlaten en elders de mensheid voort te zetten. Ik ben pessimist, ik denk dat we nog hooguit 100 jaar hebben.

 7. AVandersloot

  Stephen Hawking, een andere visie

  http://www.elektoor.com/archief/jaargang-5-2012/gouden-visie-53-juli-2012/stephen-hawking.aspx

 8. Prikker

  En wat als we het ongeloofelijke mazzel hebben om een andere leefbare planeet te vinden… een kans op miljarden.
  Gaan we die planeet dan ook met z’n 25 miljarden uitleven ? Of alleen the chosen few, want zo veel bevolking kunnen we toch niet verhuizen, de kosten daarvan zijn onbetaalbaar en eenvoudigweg niet in grondstoffen leverbaar.
  Kortom… als anonieme niemand maak ik me maar niet druk en zal ‘t mijn tijd wel duren.

 9. Templein

  Jammer dat er weer een nietes/welles debat ontstaat. Dat houdt ons telkens weer in de houdgreep.
  Ik vrees vooral de tweedeling. De machtigen der aarde die hun geld belastingvrij houden, die ook al macht hebben op de politiek door omkopingen, steun aan campagnekassen, ondermijning van wetenschap als die uitkomsten hebben die de inkomsten van grootindustriëlen bedreigen.
  Deze sterker wordende groep zullen als eersten een zinkend schip, oftewel de aarde verlaten.
  Het lijkt me zinnig om ook hierop te anticiperen als loonslaafjes en kleine ondernemers. Ook al hebben we nog 998 jaar de tijd 🙂

 10. soulsister

  we kunnen er natuurlijk óók veel meer energie in steken om de problemen op aarde zelf beheersbaar te maken.

  • John

   Dat we daar nou steeds overheen kijken, hoe komt dat toch? Ik lees steeds als rechtvaardiging voor allerlei onwenselijke ingrepen in het bestaan dat we straks een wereldbevolking van > 10 miljard zullen moeten voeden en huisvesten.
   Dat lijkt een onontkoombaar noodlot…?

   (in antwoord op soulsister)

Reacties niet toegestaan