5 leuke dingen die je kunt doen met DNA

DNA tests kunnen ons een hoop vertellen. Van het bepalen van een baby’s vader tot het bewijzen van de onschuld van een ter dood veroordeelde. Maar dat is niet het enige waar DNA voor gebruikt wordt, hieronder volgt een lijstje met 5 leuke dingen die gedaan kunnen worden met DNA tests.
  1. Stamboom in kaart brengen Met een simpele DNA-test kun je in één klap duizenden nieuwe familieleden opsporen. Websites zoals Ancestry.com vergelijken jouw DNA met het DNA van andere mensen in de databank. In de hoop om onbekende takken van een stamboom aan elkaar te verbinden.
  2. Oplossen van historische mysteries Lange tijd wist niemand waar de Engelse koning Richard III begraven lag. Tot dat zijn overblijfselen gevonden werden in een parkeergarage in Leicester. Experts konden echter niet met zekerheid zeggen dat het hier om de Engelse koning ging. Uit een DNA test bleek dat het DNA uit de botten van het skelet overeen kwam met het DNA van Michael Ibsen, een directe afstammeling van de zus van de Engelse koning.
  3. Achtergrond van je hond bepalen Een hond mag dan niet kunnen praten, zijn DNA kan dat wel. Dat is tenminste het motto van de website WisdomPanel.com. Op deze website kun je het DNA van je hond laten testen en vergelijken met 190 verschillende rassen om zijn genetische achtergrond te bepalen. Zodat je zijn training, bewegingspatroon en voeding beter kan afstemmen op zijn behoeftes.
  4. Het voorspellen van de toekomst Wetenschappers zijn in staat om vast te stellen of een foetus een genetische afwijking heeft. Hiervoor hebben ze enkel het bloed van de moeder en het speeksel van de vader nodig. Zo kunnen ze bijvoorbeeld aan de hand van een DNA test voorspellen of het kind het syndroom van Down zou kunnen hebben, maar ook een verstandelijke handicap of een ontwikkelingsstoornis, zoals autisme. Ook een verhoogd risico op bepaalde ziekten, zoals borst- en darmkanker, kan voorspeld worden.
  5. Helpen met gewichtsverlies Steeds meer onderzoekers geloven dat gewicht verliezen of aankomen te maken heeft met je genen. Wetenschappers hebben al diverse genvarianten ontdekt die ons vatbaar maken voor overgewicht. Veel is hier echter nog niet over bekend, wetenschappers zijn nog steeds druk op zoek naar de manier waarop genetica, voeding en beweging met elkaar gerelateerd zijn. Om zo uiteindelijk mensen te helpen aan een gezond gewicht.

Bron(nen):   CNN  Ancestry  WisdomPanel  

1 Reactie Doe mee met de discussie →


  1. Dead Silence

    Stelling 4 moet anders geformuleerd worden aangezien het doorgeven van een bepaald chromosoom stochastisch is. “Zal hebben” moet dus “zou kunnen hebben” zijn waarmee een verhoogde kans bedoeld wordt die een grote mate van een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid is in bepaalde gevallen.

Reacties niet toegestaan