Ik, ik, ik: mensen die dat vaak zeggen zijn sneu en vaker depressief
Er zijn mensen die vaak praten over zichzelf. Die voortdurend de woorden 'ik', 'mij' en 'mijzelf' gebruiken. Irritante mensen, maar misschien is het beter hen zielig te vinden dan akelig.
Onderzoekers in Duitsland hebben gevonden dat mensen die deze drie woorden almaar gebruiken vaker depressieve klachten hebben en meer problemen hebben in en met relaties dan mensen die het hebben over 'wij' en 'ons'
Een groep mensen, mannen en vrouwen, werd anderhalf uur ondervraagd over hun relaties, hun verleden en hun zelfbeeld. Zij vulden ook vragenlijsten in over die onderwerpen.
Vervolgens turfden de onderzoekers van de Universiteit van Kassel het aantal keren dat de proefpersonen de woorden 'ik", 'mijzelf' en 'mij' gebruikten.
Er bleek een duidelijk verband tussen het gebruik van die woorden en depressieve klachten. Bovendien hadden de ik-zeggers ook andere klachten in de omgang met andere mensen en hadden ze het ook moeilijker om tijd door te brengen zonder anderen.
Aan de andere kant bleken de wij-zeggers meer dan gemiddeld een wat koudere stijl van relaties te hebben, maar veel beter in staat om om te gaan met problemen van anderen.
Bron(nen): Popsci
Daar kun je een computerprogramma op laten draaien door het te laten turven hoe vaak ze die woorden gebruiken.
Psycho-therapie en groepsgesprekken zouden kunnen helpen door de “ik” in de “wij” vorm te vertalen, een hele opluchting en verruiming van je blik op de wereld. Je staart niet meer naar je navel. Het helpt echt, de ik- figuur krijgt lucht, alleen het wordt niet meer vergoedt. Wat nu? Het nare nieuws is eigenlijk dat er miljoenen ” ikken” zijn in tegenstelling tot de ” wijtjes”, maar die hebben een sterkte op de schaal van Beaufort, wel 9..
(in antwoord op Anton van Haasteren)—————————————————
Mijnheer Ulm had gisteren een werkelijke krachtige en prachtige toespraak over het WIJ ipv IK ( 04-05-2013 Dam/Dodenherdenking )
Ik word een beetje depressief van dit nieuws, heeft iemand tips voor mij?
Dit soort “onderzoeken” is ècht te simplistisch voor woorden.
Waarschijnlijk ontdekten de onderzoekers ook dat depressieve mensen vaker in een hulpverleningscentrum vertoeven dan niet depressieve mensen… en dus het ligt aan de hulpverleningscentra dat mensen depressief worden.