
Kijk goed: dit is de wereldkaart waar iedereen het over heeft
Er staat op deze wereldkaart een cirkel. Ergens rechts onder het midden Het grootste deel van de wereld valt er buiten. En zeker het deel waarover wij het almaar hebben. Toch wonen er in de cirkel meer mensen dan daarbuiten. Het zou tot nadenken moeten stemmen
Bron(nen): Express

Ons huidige wereldbeeld is gevormd door een Angelsaksisch – Europese traditie in de economie en ook media. 30 jaar geleden had nog niemand het over Azië. Het is dus puur een kwestie van tijd. Daarnaast zijn aantallen van mensen niet relevant (helaas) want het wereldbeeld wordt bepaald door diegene die macht heeft. China plaatst zich bewust buiten internationale discussies die niet zozeer voor hen van direct economisch belang zijn.
Ik vind het maar rare jongens die Chinezen. Dus laat dat (helaas) maar weg..
(in antwoord op AT)Goed argument…
(in antwoord op Karel Kritisch)Dat balletje zou hard op jouw persoon terug te kunnen kaatsen zijn, dat laat ik maar achterwege. Mijn advies is om eens een goede reis naar China te maken, dan ga je de Chinezen pas snappen.
(in antwoord op Karel Kritisch)Ik heb jaren terug al over de Chineze muur gelopen.. ben er al geweest dus.
(in antwoord op AT)Maar laten we het over mij hebben, wat laat je achterwege?
Ik zal de balletjes in de bak houden omdat je die opmerking nuanceert.
Wat betreft het aanbidden van Mao; dat wordt ook niet massaal gedaan maar vooral gestimuleerd door het regime. Ook wordt het handig uitgebuit voor de toeristen die het leuk vinden om het rode boekje mee te nemen. Voor ik China leerde kennen was ik ook zeer sceptisch over het systeem, deels door de anti-communistische en anti-China (‘het grote gele gevaar’) toon vanuit het westen. Wat ik wel ben gaan inzien is dat de huidige groei – waar natuurlijk veel nare kanten aan zitten – onmogelijk was geweest zonder zo’n centraal en dictatoriaal regime. Deng Xiaoping kreeg deed het bijna onmogelijke door voor de economie van een miljard mensen een 30 jarige planning op te stellen. Daar plukken ze nu de vruchten van.
Wij hier mogen blij zijn als we vier jaar vooruit kunnen denken…
(in antwoord op Karel Kritisch)China gaat langzaam wel die goede kant op qua politiek, echter het gaat wel wat langzaam. De repliek van de Chineze leiders na het ingrijpen bij de studentenopstand van 1989 op het plein van de hemelse vrede was dan ook dat een land met meer dan een miljard inwoners niet middels een revolutie te hervormen was. Dit zou enkel chaos en ellende veroorzaken. Ik heb inderdaad ook vernomen dat de jonge generatie wat kritischer is en dat het volk wat mondiger wordt. China is de fabriek van de wereld, helaas blijven ze op milieubescherming achter. De vraag is hoe lang ze de lonen met de huidige groei laag kunnen houden en hun positie kunnen vasthouden. Verder betreur ik de houding van China in de VN veiligheidsraad vaak. Ze nemen naar mijn mening wat te weining verantwoordelijkheid in de internationale gemeenschap. En dan nog de doodstraf.. dat nekschotje, waarvan ze niet willen zeggen hoeveel er plaats vinden in een jaar. Een land die dat toepast blijft eng.
(in antwoord op AT)“Het zou tot nadenken moeten stemmen.”
Done! Nagedacht. En nu? Het westen flink aan de fok? De Chinezen castreren?
Je bent wel erg voortplanterig bezig. Maar de feiten zijn al zoals ze zijn: het “fokken” in India en China heeft al plaatsgehad, castraties hebben daar geen invloed meer op. Het westen nu aan de productie lijkt me ook geen na te streven methode om onze leegte te vullen. En waarom zouden we, globaal zijn er immers mensen genoeg (te veel). Beetje spreiden misschien?
(in antwoord op Loobs)Je aandacht gaat altijd uit naar wat het dichtst bij je staat.
– Je familie, je vrienden
– je collega’s
– je buren
– Dan je buurtgenoten, je stadsgenoten
– Dan je landgenoten
– Dan de landen waar je het meeste op lijkt
– Dan de landen in de buurt
– Dan pas de landen ver weg en hun bevolking
Waar moet ik nu precies over nadenken?
Waarschijnlijk zijn die 3 miljard aziaten ook vooral bezig met hun familie, hun vrienden, hun buurtgenoten, etc.
Je aandacht gaat altijd uit naar wat het dichtste bij je staat, dat is bij jou wel duidelijk….namelijk jij (je hebt wat narcistische trekjes namelijk).
Ontopic: Waar het stuk mij wel over doet denken is dat er dus nog heel veel ruimte op de aarde over is. 🙂
(in antwoord op RhodBerth)Volksverhuizingen?
(in antwoord op Marcel van Houten)Indonesië heeft dat geprobeerd, maar het heeft weinig geholpen.
Zijn wij toch wel een beetje wereldvreemd bezig met onze aanscherpende immigratiewetten…
Waar het mij over doet nadenken is de verdeling van de welvaart en hoe landsgrenzen een gezonde verdeling die welvaart, grondstoffen en populatie in de weg staan. Maar goed, dat wordt door velen als naïef idealistisch gezien.
(in antwoord op Marcel van Houten)Dan zal het wel goed toeven zijn, binnen dat kleine cirkeltje,..