Natuurhistorisch Museum Rotterdam herdenkt ‘eerste verkrachte dode eend’

Vandaag is het Dead Duck Day. Dead Duck Day is ontstaan op 5 juni 1996 toen Kees Moeliker, conservator van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam, samen met een collega besloot om de wilde eend (Anas platyrhynchos) te herdenken die zich precies een jaar eerder tegen de glazen gevel van het museum dood vloog en direct daarna werd ‘verkracht’ door een soort- en seksegenoot. De levende eend probeerde te paren met zijn dode soort- en seksegenoot en hield dat ruim een uur vol. Sindsdien verzamelen zich elk jaar op 5 juni om 17.55 uur (het exacte tijdstip waarop een harde klap tegen de ruit de dood van de eend aankondigde) mensen op het gazon naast het glazen nieuwbouwpaviljoen van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. Men staat dan kort stil bij het tragische lot van de woerd, die speciaal voor Dead Duck Day uit het museum gehaald wordt. (hij is opgezet) Kees Moeliker vertelt de laatste nieuwtjes op het gebied van opmerkelijk diergedrag en vraagt aandacht voor de miljarden vogels die jaarlijks tegen glazen gebouwen om het leven komen. Dit alles ter nagedachtenis van ‘Het eerste geval van homoseksuele necrofilie bij de Wilde Eend’  

Bron(nen):   Dead Duck Day      

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. catchit64

  Toch vreemd dat ik dit voor het eerst hoor… 17 jaar lang uit het nieuws kunnen houden?

  • Jasper_B

   Dat ligt dan vooral aan jezelf. Dit heeft meerdere malen het nieuws gehaald en Moeliker heeft voor zijn onderzoek hiernaar zelfs een Ig Nobelprijs gekregen (2003, biologie).

   (in antwoord op catchit64)
   • JOHNN

    Een carnaval nobelprijs dus, voor goed begrip.

    (in antwoord op Jasper_B)
    • Jasper_B

     Ik citeer even Wikipedia over deze ‘carnavalnobelprijs’:

     “De Ig Nobelprijs is een parodie op de Nobelprijs en wordt ieder jaar in de herfst, een week voor de bekendmaking van de echte Nobelprijswinnaars, uitgereikt voor tien onderzoeken waar men eerst om moet lachen, maar die ook aan het denken zetten. (…) De Ig Nobelprijs wordt gesteund door het wetenschappelijke tijdschrift Annals of Improbable Research (AIR), met publicaties op het gebied van humoristisch onderzoek. De uitreiking vindt plaats tijdens een gala in het Sanders Theatre van de Universiteit van Harvard: (echte) Nobelprijswinnaars reiken de prijzen uit. (…) De ceremonie wordt enkele dagen later gevolgd door de Ig Informal-lezingen aan het MIT, waarin laureaten de kans krijgen hun resultaten en de relevantie ervan aan een gewoon publiek uit te leggen. De jaarlijkse ceremonie wordt gesponsord door de Harvard Computer Society, de Harvard-Radcliffe Science Fiction Association en de Harvard-Radcliffe Society of Physics Students.”

     (in antwoord op JOHNN)
     • JOHNN

      Grapje dus. Net als die Moeiliker zelf. Maar 17 jaar lang hetzelfde grapje als wetenschappelijk onderzoek in de populaire media blijven herkauwen wordt zielig. Zielige man dus.

      (in antwoord op Jasper_B)
 2. kletsmajoor

  Is er iets bekend over hoeveel eenden per jaar zich te pletter vliegen tegen natuurlijke obstakels?

 3. JOHNN

  Die Kees Moeilijker is toch een beetje ziek. Hij lult zich nu al jarenlang de wereld rond met zijn necrofiele homofiele eendverhaal. Zielige man. De zoveelste pseudo wetenschapper.

Reacties niet toegestaan