Worden we nou eigenlijk echt gelukkiger van kinderen?

Als je mensen zonder kinderen vraagt wat hen gelukkig maakt, dan krijg je allerlei soorten antwoorden. Vraag je aan mensen met (jonge) kinderen waarvan ze gelukkig worden, dan is er een goede kans dat ze zeggen: van Katrien en Dirk. Maar dat is geen bewijs dat kinderen dus gelukkig maken. Want, zoals ouders beter weten dan niet-ouders, kinderen kunnen je ook buitengewoon ongelukkig maken. Als er een doodgaat, bijvoorbeeld. Of, minder definitief, als er een in jouw ogen niet wil deugen. Het blad Pacific Standard zette de bestaande litteratuur over de relatie tussen kinderen en geluk op een rijtje. En komt, met veel nuanceringen, tot een helder oordeel. Uit bijna alle onderzoeken naar geluk blijkt dat mensen zonder kinderen beter af zijn dan mensen met kinderen. Discussie gesloten? Nee, want dit  gaat op bij 'gewoon' geluksonderzoek. Als je de diepere laag betrekt ontstaat een ander beeld. Het hebben van kinderen dwingt je te kijken naar de zin van het leven en maakt je noodzakelijkerwijs gericht op meer dan jezelf. Mensen met kinderen zijn, gemiddeld, wat minder hedonistisch en wat meer gericht op waarde en normen. Op de vraag of je van kinderen gelukkiger wordt is dus geen antwoord

Bron(nen):   PS Mag      

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. marianne martens

  Als je een evenwichtige relatie hebt wel, zo niet dan gaat het teveel over de wederzijdse individuele problemen, dan samen met de kinderen te zijn.
  Er zijn steeds meer opinie’s om je te laten testen of je kinderen krijgen wel aankunt want het is een stevige opdracht.

 2. Marylena Abercrombie

  Ligt eraan hoe altruïstisch je bent denk ik…Mensen die “givers” zijn van nature zullen waarschijnlijk gelukkiger worden van kinderen dan mensen die “takers” zijn, lijkt me.

 3. Pietje_Precies

  ik heb er vier, en dus even geen tijd om erover na te denken of ik er gelukkig van wordt… 😛

 4. vrouwtjetheelepel

  worden kinderen eigenlijk gelukkig van ouders?

Reacties niet toegestaan