Zelfs als je weet dat je een placebo slikt, merk je effect

Vaak weten mensen bij medicijnstudies niet dat ze een placebo slikken. Ze ervaren een positief effect, omdat ze dénken dat ze een echt medicijn krijgen. Maar wat gebeurt er als ze wel weten dat ze een nepmiddel namen? Dan nog steeds voelen ze zich beter.

Dat blijkt uit een reeks experimenten van Michigan State University (MSU). De onderzoekers lieten een groep proefpersonen naar een aantal confronterende beelden kijken die een negatieve emotionele reactie opriepen.

De ene helft kreeg vervolgens een placebo neusspray. Hen werd uitgelegd dat ze zich beter zouden voelen door de neusspray, ook al was het een placebo, als ze maar zouden geloven dat het werkte. De controlegroep dacht enkel de neusspray te krijgen om de metingen te verbeteren.

De eerste groep rapporteerde zelf een lager stressniveau, maar belangrijker: op hersenscans was te zien dat belangrijke stressmarkers ook lager werden. Ze dáchten dus niet alleen dat ze zich beter voelden door de placebo, dat wás ook zo.

"Dus in plaats van patiënten allerlei medicijnen voor te schrijven voor hun psychische gezondheid, kun je ze ook een placebo geven en hen vertellen dat het kan helpen als ze erin geloven," vertelt onderzoeker Jason Moser tegen Science Alert.

De bevindingen zijn verschenen in vakblad Nature Communications.

Bron(nen):   Science Alert