Een zwangerschap blijkt geen 9 maanden te duren

Hoelang een zwangerschap duurt weet iedereen: 9 maanden. Vandaar ook de vraag aan iemand die verteld in verwachting te zijn: 'Wanneer ben je uitgerekend'. Maar die sommetjes kloppen niet, want de zwangerschap blijkt geen negen maanden te duren. Het onderzoek naar de werkelijke duur van de zwangerschap had als basis heldere cijfers. Slechts 4% van de vrouwen krijgt haar kind op de uitgerekende datum, en slechts 30% binnen 10 dagen van die uitgerekende datum. Die variatie werd altijd toegeschreven aan een foute berekening van het begin van de zwangerschap. Die wordt bepaald door het uitblijven van de menstruatie en vandaar wordt teruggerekend. Maar dat verklaart onvoldoende dat de uitgerekende datum wel erg weinig juist blijkt te zijn. Vandaar de logische vraag: klopt die datum wel. Het antwoord: nee. Het US National Institute of Environmental Health Sciences stelde van een groep vrouwen met behulp van urinemonsters exact vast wanneer de ovulatie plaatsvond en wanneer de bevruchting  en innesteling dus een feit was. Vervolgens werd - na eliminatie van te vroeg geboren kinderen - berekend hoe lang de zwangerschappen feitelijk hadden geduurd. Dat bleek gemiddeld 268 dagen te zijn, maar met een spreiding van 37 dagen. "De nadruk op de 'uitgerekende datum' maakt dat de duur van de zwangerschap beter voorspelbaar lijkt dan feitelijk het geval is," zegt een van de onderzoekers. Er valt eigenlijk geen datum uit te rekenen, daarvoor is de spreiding te groot.

Bron(nen):   Livescience  BBC    

2 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. KritischeMassa

    “Vervolgens werd – na eliminatie van te vroeg geboren kinderen – berekend hoe lang de zwangerschappen feitelijk hadden geduurd.”

    Tjemig de pemig, dat is wel heel cru

  2. grasspriet

    En wéér is aangetoond hoe weinig wij mensen snappen van de natuur.
    Heb het altijd raar gevonden hoe die berekingen worden gedaan. Tenzij er iets mis blijkt te gaan en ingrijpen noodzakelijk is moet je de natuur z’n gang laten gaan, ook bij zwangerschappen. Typisch mensen die alles willen regelen en denken dat moeder natuur zich aan onze regeltjes houdt.

Reacties niet toegestaan