Waarom wolven huilen

Er zijn nieuwe ontdekkingen gedaan over het waarom van huilende wolven. Dat ze contact met elkaar onderhouden door te huilen was al bekend, maar nu blijkt dat hoe beter het contact tussen de wolven onderling, hoe vaker ze naar elkaar huilen, aldus de Universiteit van Wenen. Tijdens het onderzoek werd steeds één wolf uit een groep gehaald om daar een wandeling mee te doen in de omgeving. Ondertussen werd gemeten hoe vaak de achterblijvers naar de wandelende wolf huilde. Wolven die veel quality time met de wandelaar hadden gehad (spelen en knuffelen), huilden het vaakst naar hem. Ook werd er meer gehuild naar dominante dieren uit de groep, die relatief veel contacten hebben. Om uit te sluiten dat stress een rol speelt bij het huilen werden er door middel van speekseltesten stressniveau's gemeten. Sommige wetenschappers denken namelijk dat het huilen uitingen van stress zijn. Dit bleek niet het geval. Wel is het nog steeds zo dat niemand weet wat ze precies bedoelen als ze huilen. Bevatten de uithalen informatie? Wellicht, werd er geopperd, kunnen wolven zich makkelijker verzamelen als ze veel naar elkaar huilen. Erg veel onderzoek is er niet naar gedaan. Wolven werden vaak als oninteressante roofdieren gezien die ook nog eens moeilijk te volgen zijn omdat ze grote afstanden afleggen. Inmiddels is men erachter dat de wolf een intelligent dier is met sterke familiebanden.    

Bron(nen):   Huffington Post      

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. marianne martens

  en al die sprookjes dan, niet belangrijk!!!!!.
  wolven huilen omdat ze gelukkig zijn, mensen schreeuwen omdat ze ongelukkig zijn. klein onderzoekje gedaan.

  • Templein

   Leuk antwoord.
   Ik moet denken aan het onderzoek van Frans de Waal, de psychologie professor in de VS. Hij toont aan dat zoogdieren zoals apen wel agressie kennen, maar vooral vanwege het functionele. De dieren willen een hiërarchische samenleving opbouwen.
   Verder hebben de dieren een sterk ontwikkeld rechtvaardigheidsgevoel, kunnen tot op zekere hoogte goed samenwerken en zijn empathisch voor elkaar. Ze kunnen zich inleven in de ander.

   Volgens De Waal zijn mensen net zo. Alleen het neoliberale stelsel is doorgedraaid. Daar moeten mensen concurrenten van elkaar zijn en hun egocentrisme vergroten. Maar dat past helemaal niet bij ons mensen, juist vanwege ons empathisch vermogen. Dan kan je je voorstellen wat je zegt, wolven zijn gewoon zichzelf, baby’s zijn al bijna onderwijsplichtig. Tja, om te huilen, toch?

   (in antwoord op marianne martens)
   • marianne martens

    zoals Arnon Grunberg, economen met een helikopter uitzicht en U onderschrijven dit, het neo-liberalistisch model is volslagen knetter, zware ( psychiatrische ) medicijnen + hulpstukken zijn noodzakelijk. Eveneens ernstig is dat we, het publiek, elkaar zo door de media/ politici uit elkaar laten spelen.
    Heb wel gehuild van het lachen, vanwege de beslaglegging op 2 huizen van een zeer gewaardeerde politicus.

    (in antwoord op Templein)
    • Templein

     Toch is er al literatuur die het doorgeslagen neoliberalisme aan de kaak durft te stellen. Bijv. Paul Verhaeghe met Identiteit. En de psychologieprof. Frans de Waal met Bonobo en de tien geboden De Waal toont aan dat zoogdieren agressie nodig hebben om hiërarchie in hun wereld op te bouwen. Maar dat ze daarnaast een sterk rechtvaardigheidsgevoel hebben, graag samenwerken en zich kunnen inleven in elkaar. Die eigenschappen gelden ook voor mensen.
     Ik ben het er mee eens, we moeten ons niet uit elkaar laten spelen.

     (in antwoord op marianne martens)
     • marianne martens

      ja, vreemd, dat uit elkaar laten spelen, ook op je werk. De crux is dat je met zijn allen een mening of advies blijft verkondigen, terwijl een paar het er toch niet mee eens zijn. Kost moeite maar het is mooi als je een doel samen bereikt. Zal het boek van Verhaege naslaan/ inkijken, beetje aversie tegen omdat het ooit mijn werk is geweest, weliswaar van een lagere orde. Een leuke vrouw in de boekhandel zei, dat naast het kopen van de Geheime Boodschap van Jeroen Bosch, het door uw genoemde boek van van der Waal een prachtige combinatie zou zijn om wijzer/ inzicht te worden. U begrijpt de boeken liggen als een St.Nicolaas cadeautje te wachten.
      Het vreemde is dat bij de N..L……. stroming veel mensen elkaar napraten, zelfde woorden, zelfde zinnen.

      (in antwoord op Templein)
 2. disqus_cDEBEY6Kl8

  Misschien hebben ze honger?.

Reacties niet toegestaan