Dossier dopingzaak snel openbaar

De Nederlandse Dopingautoriteit is in afwachting van het strafdossier van de dopingzaak rond de Oostenrijkse bloedbank Humanplasma. Het zal in Nederland openbaar worden als het er is. Dat dossier wordt binnen weken verwacht.
Bij de zaak zouden tal van duursporters uit binnen-en buitenland, onder wie wielrenners van de zijn betrokken. Onder hen renners die nu in de our de France rijden. En onder die rijders renners van de Raboploeg.
De Oostenrijkse sportminister Darabos besliste op 26 juni dat het omvangrijke dossier naar de verantwoordelijke dopinginstanties in het buitenland kan worden gestuurd. Herman Ram, directeur van de Dopingautoriteit, bevestigt dat zijn organisatie inzage krijgt in de stukken.
Ram rekent erop dat dit binnen een maand zal gebeuren. ‘We zijn bijzonder geïnteresseerd. Als het te lang op zich laat wachten, zal ik zelf actie ondernemen om het dossier in te kunnen zien.’
Tientallen atleten zouden tussen 2002 en 2006 illegale bloedtransfusies hebben ondergaan bij het Weense laboratorium Humanplasma.
De (voormalige) Raborenners Mentsjov, Rasmussen, Boogerd en Thomas Dekker worden door serieuze Oostenrijkse media het vaakst genoemd als klanten. De Rus Dennis Mentsjov is kopman van de Raboploeg die zaterdag aan de Tour de France is begonnen. Drie weken geleden zou hij een verklaring hebben afgelegd bij de Oostenrijkse justitie over zijn betrokkenheid bij de zaak. Ook andere Raborenners hebben getuigd in de zaak of gaan dat nog doen, zei Rabobanks advocaat Vilé eind mei in de Volkskrant.
Dennis Mentsjov reed zaterdag niet erg hard in de proloog van de Ronde. Er zijn speculaties dat de fut er uit was, omdat hij weet dat voor Parijs het Oostenrijkse rapport openbaar zal zijn, zodat hij de eindstreep niet haalt.
De inhoud van het strafdossier is bij Ram onbekend, maar het bevat in elk geval belastende verklaringen die de Oostenrijkse renner Bernhard Kohl bij de politie heeft afgelegd. Kohl fietste in 2003 en 2004 in de opleidingsploeg van Rabobank.
De Dopingautoriteit zegt geïnteresseerd te zijn in aanwijzingen van mogelijke dopingovertredingen door Nederlandse sporters. Daartoe behoort onder meer het gebruik van prestatie bevorderende middelen. Ook het bezit van doping, het handelen erin en het toedienen ervan is illegaal.

Bron: de Volkskrant

Bron(nen):   De Volkskrant