Armoede verslechtert cognitieve prestaties

Mensen scoren slechter op cognitieve tests als ze arm zijn. In armoede lijken mensen een groot deel van hun hersencapaciteit te gebruiken voor hun financiële zorgen. Als diezelfde mensen daarna wel geld hebben, gaan ze ook beter scoren op de tests.
Eerder al is de link gelegd tussen armoede en het nemen van slechte beslissingen. Het was alleen de vraag of armoede de oorzaak is of het gevolg. Een internationaal onderzoeksteam heeft nu onderzoek gedaan in India en de Verenigde Staten en komt tot nieuwe inzichten.
Het team onderzocht Indiase suikerrietboeren, die een natuurlijke financiële cirkel doorlopen. Voordat de oogst verkocht is zijn ze het armst, daarna het rijkst. Op verschillende momenten zijn IQ-testen afgenomen. Het blijkt dat de boeren het best scoren als ze het rijkst zijn en het slechtst als ze het armst zijn. Er is gepoogd voor factoren als honger, uitputting, gezondheid, stress en familieverplichtingen te corrigeren. Daarna is deze relatie in de Verenigde Staten nogmaals onderzocht en weer met hetzelfde resultaat.
De conclusie is dat arme mensen een groot deel van hun hersencapaciteit besteden aan hun financiële zorgen. Daardoor hebben ze geen ruimte meer in hun hoofd voor het nemen van andere belangrijke beslissingen. Zo kan een neerwaartse spiraal ontstaan.
De onderzoekers vinden dat armen meer steun verdienen en hopen op meer empathie voor deze groep. 'Het nemen van slechte beslissingen zit in ons allemaal. Het komt alleen meer naar boven bij arme mensen,' aldus een van de onderzoekers.

Bron(nen):   BBC      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Jeroen Biegstraaten

  Misschien is het wat voor de auteur om eens “”The Bell Curve” te lezen?
  Wetenschappelijk vastgelegde Koppeling Meritocratie,Intelligentie,Armoede/Rijkdom.

 2. Peter Rokers

  Dat gaat hier niet op, want we zijn allemaal rijk.
  En sommige mensen worden rijk geboren, misschien te rijk, dat wanneer ze alleen maar foute beslissingen nemen en ‘fout’ leven nog niet arm worden.
  Kennen dus ook geen echte stress.
  Zo iemand als Paris Hilton. De naam zegt het al. Die kan alleen arm worden als ze de domste beslissing neemt. Afstand van haar vermogen.
  Geen idee hoe rijk ze is.
  Je hebt altijd mensen die mazzel hebben.

  En sommige gekke mensen bereiken ook nog aardig wat in hun leven.
  Lady Gaga bijvoorbeeld.
  Ja, je moet er maar op komen.
  Dat bewijst dan maar weer wat voor flut onderzoek dit weer is.
  Het is heel wat anders.
  Je moet mazzel hebben in je leven hebben. Gewoon doodsimpele pure mazzel.

 3. Adam

  Ik heb destijds een studielening afgesloten omdat al dat rekenen aan het einde van de maand me afleidde van m’n studie.

  Het ging hier wel om de primaire levensbehoeften. Ik denk dat effect sterk
  afneemt als het gaat om de aanschaf van luxe goederen.

 4. herauthon

  Ik denk niet dat alleen het ‘denken aan geld’ een effect heeft – maar het hebben van geld geeft ook meer rust – zodat je bepaalde zaken geregeld hebt – zoals een lening hebt afbetaald – in bepaalde landen is dit effect sterker omdat de cultuur geld anders ziet – en dat schuld ook anders wordt gevoeld – en langdurige schuld knaagt sterker dan korte schuld. Het gaat dus ook om hoe anderen met je omgaan – en welke status het je bezorgt – niet deelnemen aan of het gebrek aan identiteit kan ook van invloed zijn. Het is dus een combinatie van allerlei affecten die samen een druk veroorzaken – maar het kan ook een aanleiding zijn om dit alles los te laten – dan is men vrij.

Reacties niet toegestaan