Armoede verslechtert cognitieve prestaties

Wetenschap
vrijdag, 30 augustus 2013 om 17:26
welingelichtekringen header 1
Mensen scoren slechter op cognitieve tests als ze arm zijn. In armoede lijken mensen een groot deel van hun hersencapaciteit te gebruiken voor hun financiële zorgen. Als diezelfde mensen daarna wel geld hebben, gaan ze ook beter scoren op de tests.
Eerder al is de link gelegd tussen armoede en het nemen van slechte beslissingen. Het was alleen de vraag of armoede de oorzaak is of het gevolg. Een internationaal onderzoeksteam heeft nu onderzoek gedaan in India en de Verenigde Staten en komt tot nieuwe inzichten.
Het team onderzocht Indiase suikerrietboeren, die een natuurlijke financiële cirkel doorlopen. Voordat de oogst verkocht is zijn ze het armst, daarna het rijkst. Op verschillende momenten zijn IQ-testen afgenomen. Het blijkt dat de boeren het best scoren als ze het rijkst zijn en het slechtst als ze het armst zijn. Er is gepoogd voor factoren als honger, uitputting, gezondheid, stress en familieverplichtingen te corrigeren. Daarna is deze relatie in de Verenigde Staten nogmaals onderzocht en weer met hetzelfde resultaat.
De conclusie is dat arme mensen een groot deel van hun hersencapaciteit besteden aan hun financiële zorgen. Daardoor hebben ze geen ruimte meer in hun hoofd voor het nemen van andere belangrijke beslissingen. Zo kan een neerwaartse spiraal ontstaan.
De onderzoekers vinden dat armen meer steun verdienen en hopen op meer empathie voor deze groep. 'Het nemen van slechte beslissingen zit in ons allemaal. Het komt alleen meer naar boven bij arme mensen,' aldus een van de onderzoekers.
Bron(nen): BBC