Een goede leraar is onbetaalbaar

Een goede leraar zorgt ervoor dat het inkomen van een hele schoolklas met 1,4 miljoen dollar toeneemt. Dat schrijft het NRC naar aanleiding van een artikel in The Economist. Met een goede docent voor de klas gaan de prestaties van zowel goede als slechte leerlingen vooruit. Daarna stromen meer leerlingen door naar de universiteit en ook vaker naar de betere universiteiten. Uit eerder onderzoek bleek al dat vervolgens ook het inkomen na de hele schoolperiode hoger is. Wat dat in totaal extra oplevert is volgens onderzoek ongeveer 1,4 miljoen dollar per klas. Daarnaast zijn er andere positieve effecten. Zo is het aantal tienerzwangerschappen lager in een klas met een goede leraar. De onderzoekers van de universiteiten van Harvard en Columbia hebben 2,5 miljoen beoordelingen van Amerikaanse kinderen tussen de acht en veertien jaar bestudeerd. Ze zijn in de berg cijfers gedoken om het effect van elke leraar op een klas vast te stellen. Daarvoor zijn de beoordelingen ook naast eerdere resultaten gelegd en is gecorrigeerd voor tal van demografische en sociale factoren. De resultaten zijn wederom een reden om leraren beter op te leiden en zo te zorgen voor beter onderwijs en uiteindelijk succesvollere volwassenen.

Bron(nen):   NRC      

10 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. catchit64

  Vreemd verhaal want als het werkelijk zo is zoals beschreven dan staat er kennelijk maar 1 leraar voor de klas. Op de basisschool kan dat maar het voortgezet onderwijs ziet er hier heel anders uit.
  Praktisch gezien moeten dus alle leraren bijzonder goed zijn anders gaat dit verhaal niet op.

  • RhodBerth

   En gaat het dan over 1 leraar over je hele ‘basisschool’ periode, of 1 goede leraar in 1 jaar? Waarschijnlijk het eerste, dus opnieuw theoretisch.

   De bottom line is natuurlijk dat goede mensen om je heen je tot grotere hoogten brengen, maar dat de realiteit is dat iedereen omringt wordt door goede en minder goede ‘voorbeelden’ en ‘stimulansen’.

   Aan de andere kant, het is toch ook een mooie les om een jaar een slechte leraar te hebben. Dat helpt je voor te bereiden op de realiteit, voor als je later eens een slechte baas hebt of een rot-collega.

   (in antwoord op catchit64)
 2. Bart_van_Oerle

  “Een goede leraar is onbetaalbaar”

  Dat lijkt me dus geenszins het geval, want als één enkele klas met goede leraar 1,4 miljoen méér verdient, zijn dat ook weer meer belastinginkomsten waaruit de leraar betaald kan worden.
  Dus op naar onderwijs met hoogbetaalde, excellente leraren, zoals dat in Finland al het geval is.

 3. Kattebel

  De bottomline is dat je inzetten voor de mens en de maatschappij niet loont. Alleen degenen die voor zichzelf gaan worden rijk: ze consumeren de goodwill van anderen aan de voorkant om te kunnen profiteren van behoefte en schaarste aan de achterkant.

  • RhodBerth

   Wat een domme nonsense.

   Ik ken een man die een eigen bedrijf had, zich inzette voor z’n personeel, veel vrijwilligers werk deed en doet, veel gaf aan armen en anderen, en toch ook rijk werd dankzij z’n bedrijf. Het is hem van ganse harte gegund.

   De ene rijke is de andere niet, zoals de ene arme de andere arme niet is.
   Ik ken ook armen die egoïstisch zijn, nooit wat voor een ander doen en alleen thuis zitten te mokken.

   (in antwoord op Kattebel)
 4. Jannie Ooms

  Ik kan me er wel in vinden en ik weet er uit persoonlijke ervaring over mee te praten.
  Mijn dochter had in de eerste twee klassen van het VWO niets met wiskunde. Ze begreep het gewoon niet. Haar mentor, die toevallig ook de wiskundeleraar was, stelde dat het VWO te hoog gegrepen was voor haar en vond dat dat ze een stapje terug zou doen en naar de HAVO moest gaan.

  Met enige overreding mocht ze toch naar 3 VWO, ‘om het te proberen’. Daar stond een nieuwe leraar wiskunde voor de klas, die haar in een paar maanden tijd het licht deed zien. Uiteindelijk werd wiskunde haar lievelingsvak en slaagde ze met een 9 op haar eindlijst. En nu? Ze heeft natuurkunde gestudeerd en heeft een hartstikke leuke baan.

  Het hebben van een goede leraar, die uit je haalt wat er in zit, is dus van groot belang. Zo’n man of vrouw is goud waard voor de maatschappij. Niet dat er goud betaald wordt hoor, maar er zou inderdaad verschil moeten zijn in de beloning van leraren. Hun prestaties moeten toch meetbaar zijn, dacht ik?

 5. Templein

  In de Groene staat een mooi artikel van onderwijsonderzoeker en onderwijsvernieuwer Alfie Kohn http://www.groene.nl/artikel/op-weg-naar-de-middelmaat/reader. Hij noemt het huidige kabinetsbeleid voor onderwijs moreel abject. Veertig jaar onderzoek wordt genegeerd. Ons systeem leidt op tot zesjes.

Reacties niet toegestaan