Misschien wel. Amerikaanse wetenschappers hebben een stelsel gezien uit de beginjaren van het heelal. Het licht van het sterrenstelsel zou er 13 miljard jaar over hebben gedaan om ons te bereiken. Het heelal was pas 700 miljoen jaar oud (95% richting de oerknal) toen het dat licht uitzond.
Het stelsel, met de pakkende naam z8_GND_5296, is niet het enige oudste stelsel en misschien toch géén recordhouder. “Maar dit is het verste en oudste stelsel waarvan de afstand definitief vaststaat”, aldus de wetenschappers.
Door naar oude stelsels te kijken, krijg je inzicht in het ontstaan van het heelal. Hoe verder je kijkt, hoe moeilijker het wordt. In het begin was het heelal een ondoorzichtige wolk waterstof, die het licht verduisterde.
z8_GND_5296 produceert 300 nieuwe sterren per jaar (13 miljard jaar geleden dus). In ons melkwegstelsel is dat maar 1 of 2. De meeste sterren van z8_GND_5296 bestaan waarschijnlijk nog steeds, volgens de onderzoekers.
Bron(nen): Nu Space.com
Het heelal was toen 700 miljoen jaar oud en nog in de dreumesfase, hoe kun je dan zeggen dat dit een sterrenstelsel is? Als het goed is, is de afgelopen 13 miljard jaar dat “sterrenstelsel” zo uitgedijd in het heelal dat het misschien meerdere sterrenstelsels zijn. Misschien zaten in dit sterrenstelsel wel de bouwstoffen voor de Melkweg?
De afstand is dus nu kennelijk 13 miljard lichtjaar tussen “ons nu” en “zij toen”.. Dat was redelijk kort na de bigbang (700 miljoen jaar). In 13 miljard jaar kan materie echter slechts een fractie van 13 miljard lichtjaar afleggen. Stel dat sterrenstelsels max. 10 % van de lichtsnelheid kunnen bereiken (al heel veel), dan moet de afstand tijdens uitzenden tussen ongeveer 11,7 en 14,3 miljard lichtjaar gelegen hebben.
Was het heelal zo kort na de bigbang al zo groot? Of maak ik een denkfout?
Ben geen astronoom of natuurkundige, maar wat ik ervan heb begrepen vindt (zeer) kort na de Big Bang inderdaad een enorme niet-lineaire inflatie plaats. Dan moet je denken in fracties van fracties van een seconde. Kort na de Big Bang bestonden nog geen sterrenstelsels, en – als ik het goed begrijp – ook de vier grote krachten (waaronder zwaartekracht) nog niet. Ook moet je beseffen dat de de Big Bang een singulariteit was, althans een zeer klein punt (met gigantisch veel energie). Buiten dat punt was niets. Letterlijk. Geen tijd, geen ruimte, niets. Dus explodeert die singulariteit in een ‘ruimte’ waar onze natuurwetten nog niet gelden. Ruimte en tijd ontstaan immers pas na de Big Bang. Er bestaat ook geen oorzaak en gevolg en de Big Bang ontstaat dus min of meer uit het niets. Veel daarvan speelt op het niveau van de kwantummechanica waar dit inderdaad blijkt te kunnen. Maar dat gaat deze jongen allemaal veel te ver. Dat begrijp ik maar zeer oppervlakkig.
Plaatjes van de Big Bang laten dus inderdaad vlak na de ‘ontploffing’ van de singulariteit een enorme inflatie zien. Daarna lijkt de expansie regelmatiger te verlopen.
http://www.project10x.com/blog/wp-content/uploads/2011/01/big-bang-expansion-1024×716.jpg
http://www.scientificamerican.com/media/gallery/1F191DDF-E867-2CA0-F6CFAC4763CA11BB_1.jpg
http://www.particleadventure.org/images/history-universe-2013.jpg
http://piecubed.files.wordpress.com/2013/03/planck_history_of_universe_crop_orig.jpg
http://palaeos.com/cosmos/images/universehistory1.jpg
http://planck.cf.ac.uk/files/Timeline_portrait.jpg
(Let vooral op de tijdschaal.)
We zullen het zeer waarschijnlijk nooit te weten komen. Want zover zullen we nooit kunnen terugkijken. Laat staan dat we ooit te weten zullen komen of en zo ja, wat er voor de Big Bang plaatsvond en of er meerdere (parallelle) universa zijn.
Pin me er verder niet op vast. Ik ben ook maar een leek. Maar wel een hoogst gefascineerde leek.
“What Caused the Big Bang?”
http://www.youtube.com/watch?v=uabNtlLfYyU
“What is the Universe Expanding Into?”
http://www.youtube.com/watch?v=kV33t8U6w28
“How can Galaxies Travel Faster Than Light?”
(in antwoord op Mulder)http://www.youtube.com/watch?v=myjaVI7_6Is
Ik ben geen wetenschapper en ga er vanuit dat het klopt, maar wat is het praktisch nut van deze kennis? Wat moeten we ermee? Op een dag is het heelal ontstaan, en op een dag zal het weer over zijn. Dus…?
Geef het geld wat dit soort onzin kost aan mensen die zowat sterven van de honger.