Is het oudste sterrenstelsel ontdekt?

Misschien wel. Amerikaanse wetenschappers hebben een stelsel gezien uit de beginjaren van het heelal. Het licht van het sterrenstelsel zou er 13 miljard jaar over hebben gedaan om ons te bereiken. Het heelal was pas 700 miljoen jaar oud (95% richting de oerknal) toen het dat licht uitzond. Het stelsel, met de pakkende naam z8_GND_5296, is niet het enige oudste stelsel en misschien toch géén recordhouder. "Maar dit is het verste en oudste stelsel waarvan de afstand definitief vaststaat", aldus de wetenschappers. Door naar oude stelsels te kijken, krijg je inzicht in het ontstaan van het heelal. Hoe verder je kijkt, hoe moeilijker het wordt. In het begin was het heelal een ondoorzichtige wolk waterstof, die het licht verduisterde. z8_GND_5296 produceert 300 nieuwe sterren per jaar (13 miljard jaar geleden dus). In ons melkwegstelsel is dat maar 1 of 2. De meeste sterren van z8_GND_5296 bestaan waarschijnlijk nog steeds, volgens de onderzoekers.  

Bron(nen):   Nu   Space.com    

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Mo Meta

  Het heelal was toen 700 miljoen jaar oud en nog in de dreumesfase, hoe kun je dan zeggen dat dit een sterrenstelsel is? Als het goed is, is de afgelopen 13 miljard jaar dat “sterrenstelsel” zo uitgedijd in het heelal dat het misschien meerdere sterrenstelsels zijn. Misschien zaten in dit sterrenstelsel wel de bouwstoffen voor de Melkweg?

 2. Mulder

  De afstand is dus nu kennelijk 13 miljard lichtjaar tussen “ons nu” en “zij toen”.. Dat was redelijk kort na de bigbang (700 miljoen jaar). In 13 miljard jaar kan materie echter slechts een fractie van 13 miljard lichtjaar afleggen. Stel dat sterrenstelsels max. 10 % van de lichtsnelheid kunnen bereiken (al heel veel), dan moet de afstand tijdens uitzenden tussen ongeveer 11,7 en 14,3 miljard lichtjaar gelegen hebben.

  Was het heelal zo kort na de bigbang al zo groot? Of maak ik een denkfout?

 3. catchit64

  Ik ben geen wetenschapper en ga er vanuit dat het klopt, maar wat is het praktisch nut van deze kennis? Wat moeten we ermee? Op een dag is het heelal ontstaan, en op een dag zal het weer over zijn. Dus…?

  Geef het geld wat dit soort onzin kost aan mensen die zowat sterven van de honger.

Reacties niet toegestaan