Homo's in de oorlog amper vervolgd

Wetenschap
woensdag, 23 december 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Ieder jaar loopt er op 4 mei in Amsterdam een stoet naar het Homomonument op de Westermarkt om er de doden te herdenken die vielen tijdens de Tweede Wereldoorlog. „In het bijzonder herdenken wij hen die vanwege hun homoseksuele gevoelens slachtoffers werden van het nazi-bewind”, aldus de website van de gemeente Amsterdam.
Dat soort slachtoffers waren er in Nederland echter maar heel weinig, schrijft historicus Anna Tijsseling in het proefschrift Schuldige seks. Sterker nog, de juridische vervolging van homoseksuelen direct voor en na de oorlog was intensiever. Dankzij de Duitsers hadden de homo's tussen '40 en '45 een relatief rustige tijd. Het ging volgens Tijsseling zo goed met de homogemeenschap in Den Haag dat 'Ouwe Miep', een kroegbazin, besloot om een homobar te openen in 1943. "Op die manier zag ze de meeste kans om economisch te overleven."
De promovenda verwacht dat haar conclusies in een deel van de homobeweging slecht zullen vallen. „Dat is het deel dat zich vooral organiseert rondom het slachtofferschap van homoseksuelen. Maar ook zij kunnen niet om de feiten heen. De oorlog was voor Nederlandse homo’s juridisch gezien een relatief rustige periode.”