Piramides niet gebouwd door slaven

We hebben eeuwen lang aangenomen dat de piramides zijn gebouw door slaven. Er zijn romantische plaatjes van. Soms slaat de fantasie zelfs verder op hol en denken (christelijke) mensen dat de grafmonumenten voor de Egyptische koningen zijn gebouwd door de slaven van het joodse volk van Mozes.
Onzin, zegt Zahi Hawass, hoofd archeoloog van een nieuwe opgraving. Er zijn graven gevonden dicht in de buurt van piramiden  van Khufu enKhafrewaar waar inscripties op staan waaruit blijkt dat ze de stoffelijke resten bevatten van de bouwers van deze piramiden. Äls het slaven zouden zijn geweest dan zouden ze niet zulke mooie graven hebben, zo dicht bij de koningsgraven, zegt Hawass. 

Uit andere inscripties blijkt dat boeren in de delta van de Nijl dagelijks 21 ossen en 23 schapen naar de bouwplaats stuurden als voedsel voor de werkers. Dat zou betekenen dat er ongeveer 10.000 arbeiders aan het werk zijn geweest. Er is veel gegist hoeveel mensen nodig waren om de piramides op de richten. De oudste schatting was van de Griekse historicus Herodotus. Die hield het op 100.000 man. Dat lijkt dus wat overdreven.

 

Bron(nen):   Reuters