‘Alcohol zorgde voor beschaving’

Dronken lui op vrijdagavond in de stad zijn niet in de eerste plaats beschaafd te noemen. Maar neem er gerust nog een, want alcohol is volgens een Amerikaanse archeoloog misschien wel hét fundament van onze beschaving.
Volgens Patrick McGovern, archeoloog aan de University of Pennsylvania, is de belangrijkste reden dat de primitieve mens met landbouw begon haar hang naar een alcoholische versnapering. 'Alcohol was de belangrijkste motivatie voor landbouw. Daarna werd het de motor van onze beschaving', aldus McGovern in The Independent.
Het idee is even simpel als herkenbaar: hoewel onze verre voorouders geen idee hadden van de chemische processen die bij gisting horen, is het denkbaar dat een primitieve jager/verzamelaar wat gegist graan vond in een plas water. Toen hij het eenmaal opgegeten had en de alcohol zijn hersenen bereikte zou hij zich wel eens kunnen hebben afgevraagd hoe hij aan meer zou kunnen komen.
Dat mag klinken als dronkemansgelal, McGovern is een van de toonaangevende onderzoekers op het gebied van vroege alcolholconsumptie. Er is weinig bekend over hoe en waarom de mensen van jagen/verzamelen overgingen op landbouw. McGovern zegt bewijzen te hebben gevonden dat alcoholische dranken al 9.000 jaar geleden gemaakt werden. 

Bron(nen):   The Independent