Waarom mannen een grotere neus hebben dan vrouwen

De neus van mannen is 10 procent groter dan die van vrouwen. Waarom? Mannen hebben meer spieren en spieren hebben zuurstof nodig.
Het verschil in neusgrootte heeft te maken met de andere lichaamsbouw en energiebehoeften van mannen. Mannen hebben in het algemeen een grotere spiermassa. Voor groei en onderhoud van spierweefsel is zuurstof nodig. Met een grotere neus kun je meer zuurstof inademen en via het bloed transporteren naar de spieren.
Tot het begin van de puberteit is er geen verschil in neusgrootte tussen mannen en vrouwen. Daarna beginnen mannen meer spiermassa en vrouwen meer vetmassa te ontwikkelen. De neus groeit extra hard bij mannen om de groei van de spieren te ondersteunen.
Het verklaart ook waarom neanderthalers veel grotere neuzen hadden dan de mensen van nu. De neanderthalers hadden namelijk een veel grotere spiermassa dan de hedendaagse mens en konden dus een grote neus goed gebruiken. Ze hadden bovendien een grotere borstkas en grotere longen.
De neus is dus meer dan een onderdeel van het gezicht. Je kunt het eigenlijk zien als een waardevol verlengstuk van de longen.

Bron(nen):   Science Daily      

1 Reactie Doe mee met de discussie →


  1. marianne martens

    wat voor Nase heeft Blatter?

Reacties niet toegestaan