De mens is te stom om de klimaatverandering tegen te houden

Bovenstaande uitspraak is afkomstig van James Lovelock (90), de goeroe van de doempredikers over de klimaatverandering, die in de jaren zestig zijn ‘Gaia-theorie’ ontvouwde. Daarin wordt de aarde voorgesteld als een levend organisme, dat door de mens om zeep wordt geholpen. 
Lovelock denkt nu dus dat het ons niet gaat lukken om de klimaatverandering te stoppen, domweg omdat we in onze evolutionaire ontwikkeling “nog niet slim genoeg zijn om zo’n complex probleem adequaat aan te pakken.” Een van de voornaamste obstakels voor doeltreffend ingrijpen is de ‘moderne democratie,’ die maar beter een tijdje “op non-actief kan worden gesteld.” Lovelock meent dat onze beste hoop is gelegen in aanpassingsmaatregelen, zoals het opwerpen van verdedigingslinies tegen de zee rond steden die het meest kwetsbaar zijn voor de gevolgen van een stijging van het zeewaterpeil. 
Hij vermoedt dat alleen nog een gigantische catastrofe de mensheid ertoe zou kunnen aanzetten de dreiging van klimaatverandering serieus te nemen. Zo’n catastrofe zou bijvoorbeeld het ineenstorten van een reusachtige gletsjer op Antarctica zijn, waardoor het zeewaterniveau in één klap zou stijgen. 
Lovelock maakt zich overigens in het interview in The Guardian enorm kwaad over de klimaatwetenschappers van de Universiteit van East Anglia, die blijkens uitgelekte emailtjes hebben geprobeerd feiten over de klimaatverandering in hun voordeel te verdraaien. “Dat is een zonde tegen de heilige geest van de wetenschap. Je moet je aan de regels houden.”

Bron(nen):   The Guardian