Alles in één met HTML5

Een computerprogramma waarmee alles kan. Verschillende media afspelen, foto's bewerken, bestanden van je desktop naar het web verplaatsen of een artikel schrijven voor deze website. Natuurlijk bestaan er al geavanceerde browsers die veel tegelijk kunnen, maar deze  webapplicaties kunnen nog geen bestanden verplaatsen van je desktop naar je browser, werken niet als je niet online bent, en hebben voor verschillende soorten media nogal eens verschillende plug-in's nodig. Google doet al pogingen zoveel mogelijk features te combineren. Zo kan met de browser Google Chrome al geavanceerde webapplicaties als Google Docs of de online versie van Photoshop gebruikt worden. Toch voelt dit nog altijd alsof je altijd maar verschillende programma's moet gebruiken.
Dit komt doordat HTML, de taal die webapplicaties gebruiken, nu eenmaal niet precies dezelfde is als de taal die computers begrijpen. Maar er is een nieuwe taal in de maak, HTML5, die al deze beperkingen moet opheffen. Het is Google al gelukt bestanden in zijn webmail Gmail te slepen op precies dezelfde manier als je bestanden op je computer heen en weer verplaatst. Ook zal HTML5 het mogelijk maken online bestanden te openen en aan te passen, zelfs wanneer er geen actieve internetverbinding aanwezig is.
Apple gaat duidelijk voor HTML5. De nieuwe iPad ondersteunt daarom geen Flash, een plug-in dat bijna elke website gebruikt om video en interactieve media weer te geven. Apple gaat voor HTML5, en dat heeft weer tot gevolg dat vele websites het ook gaan gebruiken. En waarom ook niet? Deze nieuwe taal maakt het plaatsen van een video of zelfs een online spel even makkelijk als het neerzetten van een plaatje.    

Bron(nen):   NewScientist