Waarom blijven tieners maar roken?

Je ziet de meest agressieve anti-tabak leuzen om je heen en daar worden vele miljoenen aan besteed, maar de tiener, hij rookt stug door. Hoe kan dat, vraagt The Times zich af?
Allereerst heb je de bekende factor: als ouders roken, zullen kinderen ook vaker met roken beginnen. Ook zijn kinderen erg gevoelig voor wat hun vrienden doen; rookt hun omgeving, dan kunnen ze daar moelijk weerstand aan bieden.
Verder blijken tieners bijzonder gevoelig voor wat er in films gebeurt. Als hun favoriete sterren er eentje opsteken, kan zoiets ze zeer zeker beinvloeden. Een acteur zien roken blijkt heel veel glamour te hebben en verdient als het ware navolging.
Roken blijft een rebellerend element in zich hebben en al dan niet versterkt door filmbeelden, is dat een motief om te gaan roken. In die zin zouden de anti-rookreclames ook goed ' helpen' juist te gaan roken, aldus sommige onderzoekers.  
In veel gevallen betekent op jonge leeftijd gaan roken dat iemand er zijn levenlang aan vast zit. Ja, dat je van roken vaak doodgaat, zal de tiener zeker beamen. Alleen, die dood is nog zo ver weg dat dit idee hem maar weinig angst inboezemt.

Bron(nen):   The Times