Deze 10 factoren leiden tot beroertes

Tien risicofactoren, waarvan hoge bloeddruk en roken de belangrijkste zijn, zijn verantwoordelijk voor negentig procent van de beroertes. Dat blijkt uit een omvangrijke studie verschenen in het medische tijdschrift The Lancet.
De studie "Interstroke" werd tussen 2007 en 2010 afgenomen bij zesduizend mensen uit 22 verschillende landen. De onderzoekers hebben aangetoond dat tien risicofactoren duidelijk gelinkt kunnen worden aan een beroerte: hoge bloeddruk, roken, overgewicht, slechte eetgewoonten, te weinig lichaamsbeweging, lipiden(cholestorol), diabetes, alcohol, stress en depressie en ten slotte hartproblemen.
Een hoge bloeddruk is goed voor een derde van het totale risico. Een hoge bloeddruk geeft  2,5 meer kans op een beroerte dan een normale bloeddruk, aldus de studie.

Rokers hebben tweemaal meer kans op een beroerte dan niet-rokers. Roken wordt in verband gebracht met één op de vijf beroertes. "Onze resultaten tonen aan dat vijf factoren meer dan tachtig procent van het totale risico op een beroerte vertegenwoordigen: hoge bloeddruk, roken, overgewicht, slechte eetgewoonten en te weinig lichaamsbeweging", besluiten de onderzoekers.

Bron(nen):   The Lancet  Het Laatste Nieuws