Waarom vogels in een V vliegen

Tot nu toe was het nog steeds een mysterie waarom zoveel vogels in een V-formatie vliegen. Het blijkt een hele knappe manier om veel energie te besparen.
Elke vogel weet precies waar de andere vogels van zijn groep vliegen en zoekt vervolgens de optimale positie ten opzichte van de anderen. Door het enigszins gebogen bewegen van de vleugels ontstaat een opwaartse luchtstroom die de vogel in de lucht houdt.
Als een vogel dichtbij het uiteinde van de vleugel van de vogel voor hem blijft, profiteert hij van die opwaartse luchtstroom en kan hij bijna zonder moeite blijven vliegen. Door het bewegen van de vleugels ontstaat ook een neerwaartse luchtstroom. Een vogel wil koste wat kost uit die neerwaartse en vertragende luchtstroom van een andere vogel blijven.
Om nog efficiënter te vliegen stemmen vogels ook hun vleugelslagen op elkaar af om op het juiste moment zoveel mogelijk opwaartse wind van de vogel voor hen te gebruiken.
Eerder al werd ontdekt dat de hartslag van vogels omlaag gaat als ze in een V vliegen. Maar in de nieuwe studie is bij elke vogel in een zwerm de snelheid, positie, richting en vleugelbeweging gemeten. Dat vogels precies weten wat de positie is van de andere vogels en wat vervolgens hun eigen optimale plaats moet zijn, is volgens veel wetenschappers ongelooflijk.

Bron(nen):   BBC      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Barry Bafman

  “Tot nu toe was het nog steeds een mysterie waarom zoveel vogels in een V-formatie vliegen. ”

  Dit leerde ik al op de basisschool vroeger.

  • Jannie Ooms

   Wilde u ons echt alleen maar laten weten dat u al op de basisschool kennis maakte met dit mysterie? Een mysterie dat in die tijd alleen maar als zodanig benoemd kon worden, maar niet helemaal verklaard.

   Of bedoelde u te zeggen dat de inhoud van hele artikel u al vanuit de basisschool bekend was? Dan was het wetenschappelijk niveau op uw basisschool werkelijk superieur aan dat op mijn lagere school.

   Ik ben van 1940, opgegroeid in een tijd dat er nog geen computers waren om het zware rekenwerk te verrichten dat een onderzoek als dit vereist. En ook waren er toen nog geen microchips om de hartslag van een vliegende vogel te meten.

   Ik vind het geweldig dat de moderne techniek de wetenschap in staat stelt dit soort metingen te verrichten en dit mysterie te ontrafelen, een mysterie dat volgens mij tot dusver niet helemaal (wetenschappelijk bewezen) verklaard konden worden.

   (in antwoord op Barry Bafman)
 2. Solonechope

  Leuke tip voor groene- en kantel – visionair Jan Rotmans 😉

 3. Bart_van_Oerle

  “Dat vogels precies weten wat de positie is van de andere vogels en wat vervolgens hun eigen optimale plaats moet zijn”

  Lijkt me sterk dat ze precies weten hoeveel vogels en waar ze achter zich hebben (vóór is natuurlijk te zien). Veel eerder zoekt gewoon iedere volgende vogel de ideale positie achteraan in de rij. Zo werkt dat ook bij wielrennen en zo gaan veel processen in de natuur, stapje voor stapje en geen groot vooropgezet plan of overzicht.

Reacties niet toegestaan