Werkzame stof in xtc succesvol bij behandeling PTSS

MDMA kennen we vooral als het werkzame bestanddeel van xtc. Maar de stof blijkt ook te helpen bij de behandeling van mensen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Mogelijk wordt het in de VS binnenkort al goedgekeurd als therapie.

De derde fase van de klinische tests heeft aangetoond dat MDMA beter werkt tegen PTSS dan mogelijk welk ander medicijn dan ook. Al na drie sessies kregen patiënten na behandeling met de psychedelische stof 35 procent minder vaak de diagnose PTSS dan mensen die een placebo kregen. Twee maanden later had 88 procent van de deelnemers, die met de amfetamine werd behandeld, minder symptomen.

"MDMA heeft in combinatie met gesprekstherapie het potentieel om een katalysator te zijn voor het therapeutische proces en zo tot een betere psychische gezondheid te leiden," zegt Rick Doblin, directeur van de Californische Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies (MAPS), die de studie uitvoerde.

Wetenschappers weten nog niet zeker hoe het kan dat MDMA zo goed werkt bij PTSS-patiënten, maar sommigen speculeren dat het een 'venster van toleratie' creëert waarin mensen kunnen reflecteren op traumatische gebeurtenissen zonder erdoor overmand te raken.

Bron(nen):   Science Alert