Opvallende studie: Te vroeg geboren jongetjes verouderen sneller

Jongetjes die veel te vroeg geboren zijn verouderen sneller dan baby's met een normaal geboortegewicht. Dit effect werd niet gevonden bij meisjes. Het is een wonderlijk resultaat van 's werelds langstlopende studie naar kinderen met een extreem laag geboortegewicht.

De genen van de te vroeg geboren jongens verouderen sneller. Ze zijn op 30-jarige leeftijd gemiddeld 4,6 jaar ouder dan jongens met een normaal geboortegewicht, concluderen de onderzoekers. Het gaat wel om baby's die bij de geboorte minder wegen dan 2,2 pond.

Eerdere studies wezen al uit dat jongens gevoeliger zijn voor prenatale stress dan meisjes. "Hoewel onduidelijk is waarom extreem vroeg geboren jongens biologisch sneller verouderen, toont de studie wel aan dat prenatale factoren een belangrijke rol spelen bij veroudering," zegt onderzoeker Ryan van Lieshout van de McMaster University in Canada.

De onderzochte baby's met een extreem laag geboortegewicht waren geboren tussen 1977 en 1982 en zijn sindsdien door de onderzoekers gevolgd. "Dit toont het belang aan van het monitoren van de gezondheid van extreem vroeg geboren baby's gedurende hun hele leven," aldus Van Lieshout nog.