Miniatuurlevers gekweekt in het laboratorium

Amerikaanse wetenschappers zijn erin geslaagd om een miniatuur versie van een menselijke lever te produceren met behulp van stamcellen. Daarmee stijgt de kans om levers te kweken die gebruikt kunnen worden voor transplantaties, al kan dat nog een paar jaar duren.

In de afgelopen jaren hebben onderzoekers zich gericht op manieren om stamceltechnologie toe te passen om falende organen te ondersteunen of te vervangen. Stamcellen zijn cellen die zich kunnen ontwikkelen tot de verschillende soorten weefsel waaruit het menselijk lichaam is opgebouwd. In beschadigde organen ontwikkelen ze zich tot orgaancellen.

De nieuwe methode gebruikt een oplosmiddel om de lever te 'strippen' tot alleen het steunweefstel en een netwerk van kleine bloedvaten overblijft. De nieuwe stamcellen (in dit geval onrijpe levercellen) en endotheelcellen worden geleidelijk toegevoegd. Na een week in een 'bioreactor', die de cellen met een mengsel van voedingsstoffen en zuurstof voedt, stelden de wetenschappers een algemene celgroei in de structuur vast en zelfs een aantal tekenen die wijzen op een normaal functioneren van het kleine orgaan.

Bron(nen):   BBC News