Kwamen onze vroege voorouders uit Libië?

Wetenschap
woensdag, 03 november 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
In Libië werden fossiele tanden van drie soorten kleine apen van 38 tot 39 miljoen jaar geleden gevonden. De vondst werpt een nieuw licht op de vraag of onze voorouders uit Afrika of Azië stammen. Het gaat om hele kleine aapjes, variërend in gewicht van 120 tot 470 gram. Ze hadden handen om te grijpen met een opponeerbare duim, nagels in plaats van klauwen en een staart die diende als slinger bij het springen van de ene tak naar de andere.
Lang werd gedacht dat de eerste mens uit Afrika stamde (Lucy), maar recenter onderzoek, uitgevoerd in Birma en Thailand door Jean-Jacques Jaeger van de Universiteit van Poitiers, pleit voor een Aziatische afkomst van meer dan 55 miljoen jaar geleden.
Eerdere vondsten in Afrika (Fayoum in Egypte en Bir-El-Ater in Algerije) gingen uit van één soort primaten van 37 miljoen jaar oud. De fossiele vondsten in Dur At-Talah (centraal Libië) tonen aan dat er niet één, maar drie verschillende soorten mensaapjes waren. Van deze drie was er één een Aziatisch type. Dat wijst er op dat er een migratie van Azië naar Afrika heeft plaats gevonden. Waarom ze van Azië naar Afrika verhuisden, is nog niet bekend.
De resultaten van het onderzoek worden gepubliceerd in Nature.