De hersenen van dit inheemse volk verouderen niet zoals de onze

De Tsimane, een inheems volk dat in het Boliviaanse Amazonegebied leeft, hebben een heel andere leefstijl dan wij. En ze zijn er een stuk gezonder door. Niet alleen komen hart- en vaatziekten veel minder vaak voor bij de Tsimane, ook verouderen hun hersenen minder snel.

De traditionele stam leeft nog grotendeels van jagen, verzamelen, vissen en akkerbouw. In 2017 concludeerden wetenschappers al dat er geen groep mensen te vinden is op de wereld met zo'n gezond hart- en bloedvatenstelsel. Nergens komen zo weinig hart- en vaatziekten voor.

Maar dat is niet het enige. De Tsimane lijden ook veel minder vaak aan hersenatrofie, het afsterven van hersencellen, blijkt uit een nieuwe studie onder 746 volwassen Tsimane tussen de 40 en 94 jaar oud, die een CT-scan kregen.

Ze bleken bij het ouder worden veel minder hersenvolume te verliezen dan Europeanen en Amerikanen, waardoor ze hoogstwaarschijnlijk minder snel cognitief achteruitgaan en minder vaak dement worden.

"Deze bevindingen tonen aan dat hersenatrofie door dezelfde leefstijlfactoren wordt tegengegaan als die ook het risico op hart- en vaatziekten verkleinen," zegt neurowetenschapper Andrei Irimia van de University of Southern California. Met andere woorden: gezond leven is niet alleen goed voor hart en vaten, maar ook voor je hersenen.