De geboorte van een zwart gat

Voor het eerst in de geschiedenis van de moderne astronomie zijn sterrenkundigen er getuige van geweest hoe een zwart gat geboren wordt. Al bijna dertig jaar lang kijken astronomen van NASA naar een ster die 50.000 lichtjaar ver weg explodeerde. Inmiddels is er genoeg data verzameld om met 'een redelijke mate van zekerheid' te zeggen dat we met een zwart gat te maken hebben. Het object heeft een massa van ruim 5 keer onze zon, de ster die explodeerde had een massa van 20 keer onze zon. Het meest overtuigende bewijs dat het om de geboorte van een zwart gat gaat komt van de stabiele hoeveelheid Röntgenstraling die het object uitzendt.
We hebben vaak de neiging om te denken dat veranderingen in het heelal op grote schaal veel te langzaam gaan om vanaf de aarde waar te kunnen nemen. De vorming van dit zwarte gat is door astronomen echter dagelijks bij te houden. 
Uiteraard moet niet vergeten worden dat de geëxplodeerde ster 50.000 lichtjaar ver weg staat. De daadwerkelijke supernova heeft dus al 50.000 jaar geleden plaats gevonden maar het licht van deze gebeurtenis heeft ons nu pas bereikt.

Bron(nen):   The Washington Post (met foto's)