Met dit inkomen ben je het gelukkigst

Hoeveel geld je denkt nodig te hebben verschilt erg per persoon. Maar voor iedereen zijn er grenzen aan het aantal euro's dat je gelukkig maakt. Er komt een punt, vrij snel al, waarop meer muntjes niets meer toevoegen aan je leven.

Onderzoekers van Princeton vroegen 450.000 Amerikanen naar de relatie tussen geld en geluk. Ze ontdekten dat het welzijn van mensen toenam tot een inkomen van 63.700 euro. De gelukstoename vlakt wel af dus waar het verschil in welzijn tussen bijvoorbeeld 20.000 en 40.000 euro nog groot is, wordt dat kleiner naar mate je dichter bij de max van 63.700 euro komt.

De onderzoekers suggereren dat wie meer verdient, minder tijd heeft om met geliefden door te brengen en leuke dingen te doen, waardoor het geluk op een zeker punt weer afneemt. Ook is er psychologisch onderzoek dat uitwijst dat mensen met een hoog inkomen minder genieten van kleine dingen. Daarnaast is het zo dat je simpelweg genoeg geld hebt om alles te doen wat je wil en dat je met meer geld dus niet zoveel méér kunt doen waardoor je nog gelukkiger wordt.

Dit onderzoek keek alleen naar Amerikanen, maar internationaal onderzoek komt ongeveer overeen. Uit de Gallup World Poll blijkt dat levensgeluk inderdaad niet langer toeneemt bij een inkomen tussen de 51.000 en 63.700 euro.

Bron(nen):   Metro