HPV vaccin: ook voor jongens aanbevolen

Wetenschap
zondag, 06 februari 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Jongens van 9 tot 18 jaar moeten ook het humaan papillomavirus (HPV) vaccin krijgen volgens het nieuwe inentingenschema van de American Academy of Pediatrics.
HPV is een veelvoorkomend virus dat verspreid wordt via seksueel contact. Er zijn bijna 40 soorten HPV en sommigen kunnen baarmoederhalskanker veroorzaken bij vrouwen en genitale wratten bij zowel mannen als vrouwen. Vaccinatie is alleen zinvol als het gebeurt voor het eerste seksuele contact. Vandaar dat dit op jonge leeftijd gebeurt.
Eén van de HPV-vaccins die in Nederland aan meisjes wordt toegediend in het kader van het Rijksvaccinatieprogramm, Gardasil®, is ook op de markt gebracht voor jongens van 9 tot en met 15 jaar. De Gezondheidsraad vindt dat er nog onvoldoende gegevens zijn over de werkzaamheid bij jongens, maar dat zou ook hier op korte termijn kunnen veranderen.
Bij de introductie van het HPV vaccin voor meisjes onstond de nodige onrust. Inmiddels zijn de bijwerkingen uitgebreid onderzocht en blijken ze mild en van voorbijgaande aard te zijn. Het gaat om bijvoorbeeld pijn, roodheid en zwelling rond de plek waar geïnjecteerd is. Ook vermoeidheid, hoofd- en spierpijn komen voor. De studies naar bijwerkingen zijn vooral gedaan onder vrouwen in de leeftijd van 15 tot 26 jaar. Voor jongere meisjes zijn kleinere studies gedaan. Wel zijn in een studie de bijwerkingen bij meisjes van 10 tot en met 14 jaar vergeleken met die van vrouwen in de leeftijd van 15 tot en met 25 jaar. Daaruit kwamen geen verschillen naar voren. Zeldzame bijwerkingen kunnen nog aan het licht komen. Daarom wordt bv. gekeken of aandoeningen die regelmatig voorkomen bij pubers niet toenemen na HPV-vaccinatie.
Bron(nen): CNN RIVM