Frankenstein Foods: rijst met menselijke genen

Het eerste genetisch gemodificeerde gewas met menselijke genen is klaar om te worden goedgekeurd voor commerciële productie en het Amerikaanse ministerie van Landbouw heeft al laten weten dat het van plan is om die goedkeuring te verlenen

De rijst is een grote stap voorwaarts in het ontwikkelen van 'Frankenstein Foods', de vermenging van menselijke genen met die uit planten. De in het laboratorium gemaakte rijst produceert menselijke eiwitten, zoals die worden aangetroffen in moedermelk en speeksel. De rijst wordt ontwikkeld om diarree bij kinderen in ontwikkelingslanden te behandelen. Dat is namelijk een belangrijke oorzaak van kindersterfte in die landen.

De in Californië gevestigde rijstproducent Ventria Bioscience heeft een voorlopige goedkeuring gekregen om de rijst te telen op ruim 3.000 hectare in Kansas. Ventria teelt 3 rijstvariëteiten op basis van 3 verschillende menselijke genen. De planten produceren dan ook 3 verschillende eiwitten. Het bedrijf is van plan om de eiwitten te oogsten en ze te gebruiken in drankjes, desserts, yoghurt en mueslirepen.

Tegenstanders van genetische manipulatie vinden het een horrorverhaal. Onderzoeker Becky Price van GeneWatch UK waarschuwt voor de enorme gezondheidsrisico's die ermee verbonden zijn. Clare Oxborrow, campagnevoerder van Friends of the Earth, vindt het verontrustend dat voedingsgewassen en landbouwgronden gebruikt worden als een farmaceutische fabriek. 'De biotechnologische industrie is er eerder niet in geslaagd om onbedoelde besmetting van voedingsgewassen met genetisch gemodificeerde rijst te voorkomen. Daarom zou de overheid zich moeten uitspreken tegen het telen van geneeskrachtige genetisch gemodificeerde gewassen', aldus Oxborrow. In the USA vindt de Union of Concerned Scientists het ook al geen goed idee: 'Er zal weinig controle zijn op de doses die mensen binnenkrijgen en sommige mensen kunnen allergisch zijn voor de eiwitten.

Behalve de angst voor gezondheidsrisico's zijn er ook nog ethische bezwaren: het gaat om een fundamentele aantasting van de bouwstenen van het leven. In Europa zijn er echter geen juridische middelen om dergelijke producten op ethische gronden te verbieden. Als het middel veilig bevonden en goedgekeurd is, kan men de import ervan niet tegenhouden.

Bron(nen):   Daily Mail  FOE-Nl