Jezus had een vrouw

Het stukje van de papyrusrol is klein, ongeveer 7,5 cm breed, en bedekt met dikke, onvolledige lijnen van een grof geschreven Koptische tekst. Op het eerste zicht niet echt belangrijk, maar bij nadere studie lees je er een verslag van een gesprek tussen Jezus en zijn discipelen, dat net zo belangrijk kan worden als de documenten die de basis van het Nieuwe Testament vormen. 'Het Evangelie van de Vrouw van Jezus', zoals het bekend staat sinds zijn ontdekking 2 jaar geleden, verwijst naar Jezus die het heeft over 'mijn vrouw' en deze week werd bevestigd door wetenschappers dat het geen moderne vervalsing is, maar een oud document dat gedateerd is tussen de 6e en de 9e eeuw na Christus, of mogelijk eerder. Het is niet bekend wie het fragment schreef, waarin Jezus spreekt over zijn moeder, zijn vrouw en een vrouwelijke discipel genaamd 'Maria'. Er wordt verondersteld dat het uit Egypte komt, omdat het is geschreven in het Koptisch - de Egyptische taal die werd gebruikt door christenen in de Romeinse periode. Hoewel er grote onenigheid is over de gevolgen voor de Kerk, zei professor Hal Taussig, een expert op het gebied van het Nieuw Testament die meewerkte aan het uitgebreide onderzoek van het fragment, dat de betekenis 'adembenemend' was en het idee ondersteunt dat Maria Magdalena 'een belangrijke leider in de vroege Jezus beweging' was. Deze week werden een aantal resultaten van het onderzoek gepubliceerd in het Harvard Theological Review. Prof. dr. Karen King van de Harvard Divinity School, die de ontdekking van de tekst bekend maakte in 2012, zei dat de rol niet bevestigt dat Jezus getrouwd was, maar wel een licht kan werpen op het vroeg-christelijke debat over de vraag of 'de ideale levenswijze' celibatair was of niet. Moeders en echtgenotes kunnen een belangrijke rol spelen als discipelen van Jezus: dat spreekt hieruit. Dominee James Martin, de redacteur van America, het nationale katholieke tijdschrift, gaat er nog steeds van uit dat Jezus ongehuwd was. 'Het is niet te geloven dat de vier evangelisten niets gezegd zouden hebben over de vrouw van Jezus, als hij er een had', stelde hij. 'Ze noemden wel alle anderen uit zijn familie.'

Bron(nen):   The Independent      

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. FritsB

  Stukje papyrus gedateerd tussen de 6e en 9e eeuw na Christus. Alsof wij een nog volkomen onbekend gedeelte van een toespraak van Willem van Oranje zouden ontdekken, over een onderwerp waar nog nooit iemand over geschreven heeft. Ik denk toch dat dominee Martin gelijk heeft, nuchter gezien.

 2. Meester Proper

  Inderdaad niet echt geloofwaardig. In de vroege Middeleeuwen werden zo veel apocriefe evangeliën over Jezus verzonnen.

 3. wessel

  DIE HAD OOK EEN KRUIS HAHAHA

 4. RhodBerth

  Het is geen vervalsing want het kwam uit de 6e tot 9e eeuw…..
  Uh…ja…. Als ik nu dus een uit m’n duim gezogen biografie over Napoleon schrijf dan zit dat er nog veel dichter op dan dit stukje.

  Het enige wat dit zegt is dat er in de middeleeuwen christenen waren die uitgingen van de idee dat Jezus een vrouw had. Maar dat wisten we al. Bovendien zijn er andere apocriefe evangeliën van de 3e eeuw waar dat al in staat (Thomas, Petrus).

  Trouwens, het zou niks uitmaken als Jezus een vrouw zou hebben gehad.

  • Heldoppantoffels

   Alleen zou ik hem wel wat serieuzer nemen als blijkt dat hij wel een vrouw had! 😉

   (in antwoord op RhodBerth)
  • Karel Kritisch

   Napoleon zou nog te recent zijn inderdaad..Godfried van Bouillon uit 1100 zou meer toepasselijk zijn. Ik vind het ook een hele rare redenering dat dit daarom betrouwbaar zou zijn.

   (in antwoord op RhodBerth)
 5. Karl Ruprecht Kroenen

  Ik geloof zelfs dat het zo is dat de vier evangeliën en het boek handelingen academisch gezien onder originele en algemeen betrouwbare geschiedenis valt.

  Dus wat dat aangaat maakt het verhaal dat Jezus getrouwd zou zijn geen enkele kans.
  Net zoals de stelling dat Jezus nooit bestaan heeft.
  Het bestaan van Christus is een van de best vastgelegde feiten in de geschiedenis, en het feit dat hij ongehuwd was dus ook.

Reacties niet toegestaan