Geen tijd om te sporten? Ga sprinten!

Sprinten is beter voor je gezondheid dan marathons lopen, vooral voor kinderen. Dat hebben onderzoekers van de University of the West of Scotland vastgesteld. Sprinten kost minder tijd en calorieën dan een duursport om eenzelfde  effect te hebben op het cardiovasculair systeem.

Hart- en vaatziekten vormen een belangrijke doodsoorzaak en bepaalde risicofactoren zijn al in de kindertijd aanwezig. Daarom onderzochten de Schotse wetenschappers wat het effect was van korte, intensieve trainingen in vergelijking met traditionele trainingen die het uithoudingsvermogen vergroten op risicofactoren voor hart-en vaatziekten. Een groep middelbare schoolkinderen, 47 jongens en 10 meisjes, namen vrijwillig deel aan het onderzoek en werden willekeurig toegewezen aan een traingsgroep met een matige (MAT) of aan een hoge intensiteit (HIT). Beide teams trainden 3 keer per week gedurende 7 weken. De HIT training bestond uit een reeks sprints van 20 meter gedurende 3 seconden. De MAT groep liep aan een vast tempo gedurende 20 minuten.

Aan het eind van de studie had de MAT groep 420 minuten getraind, terwijl de HIT-groep slechts 63 minuten had getraind. De HIT training ging gepaard met het verbranden van circa 907 kcal in vergelijking met 4410 kcal in de MAT groep. Beide groepen verbeterden qua risicofactoren voor hart- en vaatziekten, zoals hartslag, ademhaling, bloeddruk, lichaamsvet en insulineresistentie, maar dat kostte de MAT groep dus 6 keer meer tijd en 4 keer meer calorieën dan de sprinters.

Bron(nen):   The Telegraph